IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Икономика
15:36 | 11 август 2019
Обновен: 13:50 | 12 февруари 2024

Заплахите на Тръмп за увеличаване на митата върху френските вина създават главоболия на Макрон

Вашингтон бързо намери начин да отвърне на дигиталния данък на Париж

По материала работи: Пламен Янков
Заплахите на Тръмп за увеличаване на митата върху френските вина създават главоболия на Макрон

Американският президент Доналд Тръмп предприе стъпки срещу най-известния износен продукт на Франция - виното.


Заплахите на лидера на САЩ за въвеждането на по-високи мита върху вноса на френско вино като отговор на технологичния данък, който въведе Париж, разгневиха френския министър на земеделието Дидие Гийом, който ги определи като “абсурден” и “глупав” отговор на законния опит на суверенна страна да накара гигантите като Amazon и Apple да платят дължимия дял на Франция.


Множество хора биха вдигнали наздравица за този отговор, пише Лонел Лорън за Bloomberg. Правителствата по целия свят се оплакаха от агресивно “ефективните” корпоративни структури на технологичните мултинационални компании, които не плащат почти никакви данъци благодарение на вратичките в законите, които не са лесни за затваряне.
 

Дори Тръмп изневери на Amazon в Twitter миналата година, като посочи, че компанията плаща „малко или никакви данъци“ и оказва несправедлив натиск върху търговците на дребно.


И докато френската позиция е разбираема, това далеч не значи, че ще улесни намирането на решение в спора. Администрацията на президента Еманюел Макрон ясно изопна нервите с налагането на дигитален данък в размер на 3%, което наруши фискалните табута. Данакът е базиран предимно на продажбите за сметка на печалбите, като е структуриран по начин, който да освободи голяма част от френските компании.


Тръмп и главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос бързо забравиха различията от миналото, като вече изглеждат напълно решени да накарат Франция да си плати. Amazon прехвърли тежестта от данъка върху френските си доставчици, докато Тръмп погна френските винопроизводители - твърде сложна ситуация за глобален консенсус.


Сложността на френския опит показва трудностите при таксуването на ключовите американски износители на технологии, докато Европа е по-лесна мишена. Тръмп вече се насочи към германските автомобили, испанските маслини, а сега и френските вина - ключови зони на натиск при търговски преговори, имайки се предвид, че Франция изнася около 3 пъти повече вина за САЩ, отколкото за всички страни в Европейския съюз.


Съществуващите мита върху вноса на европейско вино в САЩ не са значително по-ниски от тези в Европа при внос на американски вина - разликата е между 5 и 15 цента на бутилка. Но стойността на френския износ може да бъде засегната допълнително от отслабения американски долар, за който Тръмп настоява с оказването на натиск върху Федералния резерв за намаляване на основните лихви.


Какъвто и да е крайният резултат, главоболията за френските производители на вино са факт. След рекордно горещо лято във Франция, през което голяма част от лозовите масиви изгоряха, времето на американските заплахи не можеше да е по-неподходящо.
 

Bloomberg TV Bulgaria


Четете още: Салвини: Италия няма да излезе от еврозоната

Коментари

Новини Варна