IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
12:25 | 21 август 2019
Обновен: 03:46 | 24 април 2024

По-евтино ще струва рибарското пристанище „Карантината“

Предстои да бъдат открити и 17 нови работни места

По материала работи: Борис Проданов
ЕКИПЪТ, КОЙТО РЕАЛИЗИРА СТРОИТЕЛНИТЕ РАБОТИ в местността „Карантината“ запозна медиите с подробностите.

По-евтино с близо 160 000 лв. ще струва рибарско пристанище „Карантината“, а сроковете за построяване - до ноември догодина Това се разбра на пресконференция в община Варна.  Вместо предварително обявените над 13,737 млн. лв., макрорамката на строителните работи е намалена на 13,578 млн. лв. Повече от половината от тези средства са безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за морско дело и рибарство и национално финансиране. Строежът върви в пълен ход, а разположените в кв. „Аспарухово“ рибари могат да не се притесняват, че хижите им ще пострадат.

 

Различни по размер корабчета ще могат да ползват предвидените 116 места, от които 103 са отредени за рибарски лодки, 8 за яхти с размер 18 – 24 м, а 5 за плавателни съдове над 24 м. Именно по тези кейове е предвидено разтоварването на улова. С 16 колонки ще се осигури електрозахранването и водоснабдяването на лодките. Пристанището ще разполага с 2 крана за изваждане на улова.

 

На първия етаж на основната сграда са предвидени помещения за обработка на рибата, временно съхранение (предстои закупуване на хладилни уредби) и продажба на улова, както и битови помещения за около 30 рибари.  На втория ще има клуб на рибаря, офиси за административен и митнически персонал. На третия се позиционира специализиран и достъпен рибен ресторант за 140 клиенти. Покривът ще бъде произведение на изкуството, с амфитеатрална форма с вита стълба, който ще разкрива прекрасна панорамна гледка във всички посоки. Пристанището ще разполага с работилница и сервиз за ремонта на малките плавателни съдове.

 

Районът на рибарското пристанище е оформен със зони за отдих, разходка, а защо не и за набиращия популярност „рибарски туризъм“.

 

При необходимост подходът по вода към кейовите места ще бъде одълбочен до необходимите 5 – 6 м. За целта е проверено за подводни археологически артефакти. Такива няма, което позволява около 17 750 кв.м строителство в морето.

Общинското рибарско пристанище „Карантината“ ще създаде защитена акватория за безопасно акостиране на лодките с улов. Както и устойчиво развитие на риболовната дейност в община Варна, запазване на рибарството като занаят и поминък, създаване на нови работни места – 17.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Направиха първа копка на рибарското пристанище във Варна

Коментари

Новини Варна