IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Икономика
10:44 | 3 септември 2019
Обновен: 16:00 | 23 март 2024

Министър Ангелкова от Златните: Не чакайте крайния срок за въвеждане на единната система

Въвеждането й от 1 октомври е изключително важно за развитието на устойчив туризъм и запазване качеството на продукта

По материала работи: Пламен Янков
Министър Ангелкова от Златните: Не чакайте крайния срок за въвеждане на единната система

На среща с представителите на „Златни пясъци“ АД, „Съюз на хотелиерите – Златни пясъци“ и „Съюз на собствениците за развитие на к.к. Златни пясъци“. Министър Николина Ангелкова открои важните теми, свързани с бъдещето на туризма.
 

Единната система за туристическа информация(ЕСТИ) започва ефективната си работа след месец, въвеждането й е изключително важно за развитието на устойчив туризъм и запазване на качеството на продукта. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с представителите на „Златни пясъци“ АД, „Съюз на хотелиерите – Златни пясъци“ и „Съюз на собствениците за развитие на к.к. Златни пясъци“.
 

В дискусията участва кметът на Варна Иван Портних. ЕСТИ е задължение за туристическите субекти по закон, апелирам към собствениците и мениджърите на обектите, които не са се включили да не чакат отново последния момент - 30 септември, а да се включат в системата преди това. Дадохме достатъчно дълъг гратисен период и след 1 октомври за всички неспазили разпоредбите, ще последват санкции. Министърът посочи, че темата ЕСТИ и въвеждането й е наистина много сериозна и уточни, че за да изпълнява функциите си, системата трябва да е пълна с необходимата база данни.


Друга важна тема, която постави министърът, е Законът за туризма и промените, които бяха приети от Министерски съвет. Измененията включват определяне на статута на националните курорти и предвиждат възможността за обособяване на функционални зони в националните курорти, т. нар. продуктово зониране, каза министър Ангелкова. Зоните ще се определят от наредба на общината, където по предложение на консултативните съвети в курорта с участието на бизнеса, ще има възможност да се предлагат различни продукти и услуги. Необходима е вашата сериозна ангажираност за изготвянето на тази наредба, защото тя ще засегне „живота“ на дадения национален курорт, подчерта министърът.


Предстои в скоро време да се приемат измененията в наредбата за категоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, с които ще отпаднат доста изисквания, които затрудняват работата на бизнеса, информира още министърът. С промените допълнително се оптимизират процедурите по регистриране на туроператори и туристически агенти, както и по категоризиране и сертифициране на туристически обекти, като се облекчава начинът за издаване на временни удостоверения, намаляват се сроковете за разглеждане на документи и пр.


Благодарение на подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов и на правителството, ще може да осигурим механизъм за подкрепа на организирания туризъм, заяви още министър Ангелкова. Предстоят срещи с големите туроператори по основните входящи пазари за България, на тях очакваме да дискутираме конкретните детайли и механизми за насърчаване на чуждестранните пътувания към България в условията на изключително силната международна конкуренция. Данните на НСИ за летния сезон към момента показват, че туристическите посещения са в рамките на прогнозираното намаление от 3 на сто общо за страната. Общият брой на визитите от чужденци през първите два месеца на сезона е 2,7 млн. Очакваме данни за реализираните нощувки за юли, както и разбивка за пътуванията към националните курорти, допълни министърът.
 

Министър Ангелкова и кметът на община Варна Иван Портних откроиха реализираните много инфраструктурни проекти във Варна през последните години, което допринася и за подобряване на туристическите услуги в региона.


Черно море

Коментари

Новини Варна