IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
12:44 | 6 септември 2019
Обновен: 04:45 | 28 март 2024

Отделяме по 8% от БВП, правителството инвестира в здраве

Премиерът откри лекарски форум за кардиолози

По материала работи: Слав Велев
Отделяме по 8% от БВП, правителството инвестира в здраве

Българското правителство години наред отделя милиарди за здравеопазване - над 8 процента от Брутния вътрешен продукт . Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на 29-ия конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия.

 

Темата на форума е "Последните постижения в сърдечно-съдовата и гръдна хирургия - подготовка за бъдещето".

 

Бойко Борисов отбеляза, че правителството инвестира много и в образование, квалификации, стипендии на млади учени, както и в сграден фонд и оборудване. "Няма нещо, което да е излязло по света в медицинската техника, и в България да го няма", изтъкна Бойко Борисов. По думите му хубавото е, че това оборудване се управлява от много добре подготвените български хирурзи и техните екипи.

 

 

"Благодарение на вашия професионализъм не само, че оцеляват хората в този страшен бич от тези заболявания, но максимално бързо ги връщате в тяхната семейна среда, а и на работа, което е изключително важно, за да продължаваме да държим високия ръст на Брутния вътрешен продукт, който произвежда България", заяви Бойко Борисов.

 

Според премиера фактът, че вчера е започнал Десетият юбилеен международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум в София, който е събрал десетки страни, а проф.Начев ще оглави от следващата година Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия, е огромно признание за българската медицина. Бойко Борисов поздрави участниците от над 40 страни на днешния конгрес и им пожела успех.

 

България е държава, която непрекъснато се развива, включително и в медицината. Затова свидетелства фактът, че страната ни е е съорганизатор на 29-ия конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на откриването на форума днес в НДК.

 

Здравният министър отбеляза, че участието на водещи хирурзи на повече от 40 държави е гаранция за престижа на това събитие. Министър Ананиев е убеден, че представянето и споделянето на най-новите постижения в кардиологията ще даде огромен тласък за прогреса на тази област.

 

Кирил Ананиев допълни, че сърдечно-съдовите заболявания са сред водещите причини за заболеваемост в световен мащаб, а преодоляването им е съвкупност от много фактори. Затова на национално ниво Министерството на здравеопазването непрекъснато работи, за да усъвършенства възможностите за превенция, профилактика и лечение на тези болести в България.

 

За първи път се въвеждат правила за медицинска практика на нормативно ниво, като първите промени, които ще се въведат, ще бъдат в областта на кардиохирургията. "Не бихме могли да постигнем успех в това отношение без подкрепата на водещите специалисти и организации по кардиология у нас, както и без примера на световните светила и утвърдените от тях успешни практики в тази сфера", изтъкна министърът на здравеопазването.

 

/Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна