IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
12:49 | 10 септември 2019
Обновен: 03:30 | 24 април 2024

Пчелари се готвят за протест

Алармират за нарушена екосистема и настояват за държавна политика в сектора

По материала работи: Пламен Янков
Пчелари се готвят за протест

В пресконференцията участваха Ясен Янев, Георги Михайлов и Станимир Ноев(отляво надясно).

 

 

Пчелари готвят национален протест. Към него ще се присъединят раково болни, които са потърпевши от нарушената екосистема. Това обяви на пресконференция във Варна Ясен Янев, председател на НПО „Български свободни пчелари“.  

 

Държавата печели над 1 млрд.лв. от пчеларството и трябва да въведе своя политика в сектора, призова той. Един от големите проблеми е масовата употреба на пестициди, които убиват пчелите и носят тежки заболявания у хората чрез отровна храна и вода. Белег за нарушената екосистема е намаляване на дивеча в горите. 


Основните искания на организацията са свързани с райониране на всички пчелини, субсидиране на всяко пчелно семейство от 100 до 200 лв., забрана за внос на мед и медени продукти, както и на всички химични продукти, убиващи пчелите, и други. Настоява се и за ефективни наказания при употреба на пестициди. В момента има само глоба от 3 000 лв., каза още Янев. 


Организацията, която ръководи, е против продажбата на мед на нерегламентирани места  и без лабораторни резултати. Обявява се и срещу пчеларските организации, субсидирани от Министерството на земеделието. Причината е, че не защитават интересите на пчеларите, а само тези на отделни лобита. 


В момента е безсмислено човек да се занимава с пчеларство, добави Янев. Ние сме за изваждането на сектора от пенсионерското хоби и превръщането му в достойна професия с доходи, отговарящи на тежкия труд и гарантирани от държавата, добави той. 


Като пример Янев посочи Гърция, в която всяка година се отделят 36 млн.евро за пчеларството. В Румъния сумата е 20 млн. евро, в Унгария – 27 млн. евро, а в България едва 3 млн.


Там, където има пчели, екосистемата е различна, обобщи пчеларят. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимка авторът

Коментари

Новини Варна