IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
13:37 | 16 септември 2019
Обновен: 19:41 | 23 март 2024

Годишната инфлация отново гони 3%

Август е вторият пореден месец, в който поскъпването на стоките и услугите се ускорява

По материала работи: Деян Михайлов
Годишната инфлация отново гони 3%

Годишната инфлация за август 2019 г. спрямо същия период на 2018 г. е 2,9%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Оскъпяването на стоките и услугите от началото на годината до края на август пък е 2,1%, а месечната инфлация, спрямо юли 0,1%.

Средногодишната инфлация за периода септември 2018 - август 2019 г. спрямо периода септември 2017 - август 2018 г. е 3,2%, отчитат още от НСИ.

Август е вторият пореден месец, в който инфлацията се ускорява. Ръстът на цените на някои храни, на хотелите и ресторантите в разгара на летния туристически сезон, както и на транспорта в активния сезон на на пътуванията дадоха тласък на инфлацията през юли. През юни пък НСИ отчете дефлация.


През август цените се забавиха при жилищата и комуналните услуги (3,8% срещу 4% през юли), отдих и култура (4% срещу 4,3%) и продължиха да падат в секторите транспорт (1,3% спрямо 0,8%) и комуникации (1,6% срещу 1,2%).

 

В същото време цените се повишават при хранителните и безалкохолните напитки (5,2% срещу 4,8%); ресторанти и хотели (6,1% срещу 6%) и мебели и домакинско оборудване (0,7% срещу 0,3%).

На месечна база през август потребителските цени нараснаха с 0,1% след като се повишиха с 0,8% през предходния месец.

През август 2019 г. цените на лекарствените продукти са се увеличили с 0,7%, а цените на лекарските и на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

Струва си да припомним, че през август 2018 г. пък инфлацията се ускори до 5-годишен връх. Тези данни се следят „под лупа“, тъй като именно ниската инфлация е един от критериите за сближаване (т. нар. критерии от Маастрихт) на страните членки на ЕС. По-конкретно България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от ЕС с най-ниска положителна инфлация. Добрата новина е, че за момента отговаряме на това условие и вероятността да получим черна точка от страна на ЕК точно по това направление е малка. Според анализаторите умерената инфлация е свързана с икономическия растеж, какъвто страната ни постига.

Investor.bg

Коментари

Новини Варна