IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
20:15 | 20 септември 2019
Обновен: 10:02 | 20 април 2024

Седемчленно жури оценява концепциите за социализация на Варненския некропол

По материала работи: Пламен Янков
Седемчленно жури оценява концепциите за социализация на Варненския некропол

Може ли приключението да завладее терена, където преди 47 години бе открито най-старото обработено злато в света?Възможно ли е мястото да е пъзел? Или модерен парк в близост до брега на Варненското езеро? Отговори на тези въпроси ще получим утре по време на публичната защита на концепциите за социализация на Варненския некропол I, които ще бъдат представени от три отбора от млади архитекти, участници в магистърската програма „Опазване на културното наследство“ на Варненския свободен университет.

 


Презентациите започват в 9.00 ч. на 21 септември в зала „Одесос“ на Регионалния исторически музей във Варна.Седемчленно жури от доказани професионалисти ще оценява концепциите на магистрите. Сред членовете са д-р арх. Жечка Илиева - декан на Архитектурния факултет на ВСУ "Черноризец Храбър", арх. Владимир Рачев - инспектор за Североизточна България в Инспектората по опазване на културното наследство към Министерство на културата, д-р Игор Лазаренко - директор на РИМ – Варна, проф. Нора Ломбардини, преподавател в Политехника ди Милано (POLIMI) и ментор на отборите и др. 


„Очакват ни изненадващи концепции и смели решения!“, коментира днес доц. д-р арх. Красимира Вачева, ръководител на магистърска програма "Опазване на културното наследство" във ВСУ "Черноризец Храбър" и също член на журито. Според нея участниците в уъркшопа ще представят интересни идеи за „мъртвата“ по отношение на социализацията територия. „Задачата им е изключително сложна поради инфраструктурните проблеми и отдалечеността от историческото ядро на Варна, допълни още доц. Вачева.


Студентските екипи започнаха с проучване на терена на северния бряг на варненското езеро, на който през 1972 г. в 294 гроба от периода на каменно-медната епоха бяха открити над 3000 златни предмета. Младите архитекти посетиха и Регионалния исторически музей, за да се запознаят с артефактите, плановете на некропола и историческите сведения.

 


Уъркшопът се провежда по проект „Варненски инициативи за опазване на наследството на неолитна цивилизация Варна” на Сдружение „Варненски некропол I“, със съдействието на фонд „Култура“ на Община Варна и в партньорство с Регионалния исторически музей в града.През последните дни те работят усилено върху идеите и концепциите си в университета.

 

На представянето са поканени граждани и професионални организации, ученици и студенти, свързани с темата опазване на културното наследство на Варна.

 

Коментари

Новини Варна