IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
12:44 | 3 октомври 2019
Обновен: 07:56 | 9 април 2024

Какво ни казва цената на златото?

Ценният метал може да се окаже показател не само за модните инвеститорски увлечения, но и за по-широките икономически очаквания

По материала работи: Слав Велев
Какво ни казва цената на златото?

Многократно цитираното отхвърляне на инвестиционните добродетели на златото от легендарния инвеститор Уорън Бъфет е просто: металът „нито е от голяма полза, нито е съзидателен“. Оракулът от Омаха обаче може би греши. Златото непрекъснато предлага полезно проникновение, ако се вгледате достатъчно внимателно, пише за Financial Times Парас Ананд, ръководител на управлението на активи за Азиатско-Тихоокеанския регион във Fidelity International.    Златото като инвестиция не носи нищо и не генерира паричен поток, така че цената му до голяма степен се определя от вторичния пазар. С други думи, то струва само това, което хората са готови да платят за него. Цената му е нараснала с почти една пета от началото на годината до около 1470 долара за тройунция.В този смисъл златото е първият непечеливш еднорог, набирайки милиарди от инвеститорите много преди технологичните стартъпи да се появят на сцената. Очевидната разлика между технологичните ентусиасти и златните маниаци е, че малцина от вторите се вълнуват от разрушаващи индустриите платформи. Напротив, те гледат на златото като на съвършения анти-разрушител - застрахователна полица срещу дефлация на цените на активите.

 

Традиционно цените на златото получават малко ефирно време при обсъжданията на "сериозната" инвестиционна стратегия. Но дори и да нямате намерение да обмисляте вложение в злато, има стойност в това да следите цената, тъй като тя може да бъде интересен сигнал на фона на нарастващия шум от макроикономическите данни.Ръстът на пасивните и систематични инвестиционни стратегии доведе до мащабни промени в структурата на финансовите пазари през последното десетилетие. Междувременно намесата на централните банки и много промененият регулаторен пейзаж повишиха значението на „нефундаменталното“ инвестиране - инвестиционни решения, които не се основават на анализ на стойността на актива, базиран на бизнес или икономически фундамент.Резултатът е, че все по-често решенията за покупка или продажба на ценни книжа се основават по-малко на представите за стойност и повече на несвързани функционални нужди. Днес има по-малко информация в цените, защото има много по-малко мъдрост в тълпите. В отговор на това е по-важно от всякога инвеститорите да разчитат на фундаментален анализ, търпелив капитал и умишлено да игнорират краткосрочните колебания на цените.

 

Сред всички тези промени, пазарната структура, която най-малко се е променила, е златото. Тъй като никога не е имало концепция за фундаменталната му стойност, то никога не е било купувано и продавано на тази база, като неговите основни ценови двигатели остават последователни. И така, възможно ли е на днешния пазар златото да е рядък източник на мъдрост? Ако е така, това е контрираща мъдрост. Движението на цената на златото през последното десетилетие обърка очакванията дори на най-отдадените му фенове. В годините непосредствено след финансовата криза много златни маниаци се настроиха за бичи пазар, който така и не настъпи.

https://www.investor.bg

gol.bg

Четете още: САЩ събират ДНК от мигрантите

Коментари

Новини Варна