IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
11:41 | 4 октомври 2019
Обновен: 14:34 | 10 април 2024

Инфлацията може да бъде предизвикателство по пътя на България към еврозоната

Възможностите за реакция на централните банки са ограничени, заради ниските лихви, които на места са дори отрицателни, твърди експерт

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нивото на инфлацията в България (2,9% към края на август) е добро. Притеснително е обаче, че стойностите у нас са над средните за Европа, т.е.възможно е да има проблем при изпълнението на критериите от Маастрихт, които са условие за присъединяване към еврозоната. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. Виктор Йоцов, БАН.

 

Според Йоцов забавянето на инфлацията и невъзможността ѝ да достигне целите в Европа и САЩ е в противоречие с икономическата теория.

 

„Лихвите са ниски, пазарът на труда е много добър, цените на труда се повишават, а в същото време инфлацията не помръдва“, посочи той.

 

„Обяснение за забавянето на инфлацията е глобализацията и навлизането в международното разпределение на страни като Индия, Китай и др., в които заплащането на труда е много по-ниско и в съответствие на това могат да предлагат продукти на много по-ниски цени“, каза гостът.

 

„Другото обяснение е загубата на пазарна сила на големи компании, които преди можеха да диктуват цените“, добави експертът.

 

По думите му възможностите за реакция на централните банки са ограничени, заради ниските лихви, които на места са дори отрицателни.

 

„Другият инструмент, с който икономиката може да се управлява, е фискалната политика, но там нещата са много по-сложни и по-тромави и затова тя не е толкова удачна за бързи решения“, добави Йоцов.

 

Той поясни, че промяна в ситуацията може да настъпи в следствие на структурни промени, които да се задействат. „Бърз изход обаче няма“, каза още Йоцов.

 

Видео с целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна