IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Икономика
12:49 | 7 октомври 2019
Обновен: 00:22 | 23 март 2024

12 пълни отличници на дипломните защити по компютърни науки във ВСУ

Темите на дипломните работи и магистърските тези са изключително актуални

По материала работи: Борис Проданов
12 пълни отличници на дипломните защити по компютърни науки във ВСУ

12 студенти на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ защитиха с отличен дипломни работи в професионално направление „Информатика и компютърни науки“. Това отразява трайната тенденция в Катедрата по компютърни науки за обучение на високо мотивирани студенти, коментира ръководителят й доц. д-р Галина Момчева.

 

Темите на дипломните работи и магистърските тези са изключително актуални и са свързани с анализ и подобряване на UI/UX на платформите за бързо хранене, достъпност на уеб приложения за хора с нарушено зрение, разработка на уеб приложение с колективна интелигентност, разработки за автоматизация на дома (IoT), гласово управление на устройства, автоматизирано генериране на SQL заявки, подобряване на мрежовата сигурност, автоматизация на функциите на мобилно устройство, софтуер за банкомати и др.

 

Катедрата получи писмо за подкрепа и интерес към разработката на студента Милена Вълчева от фирма TakeAway, подписано от мениджър продажби BGMenu.

 

За първи път в дипломна разработка се представя опит, придобит по време на мобилност по програма "Erasmus+" - студентът Стелиян Токмакчиев презентира уеб платформа, предлагаща възможности за следболнично лечение на пациенти в Германия.

 

Студентът Ася Минчева получи покана да продължи работа по темата за подобряване на достъпността на уеб приложения за хора с нарушено зрение, като привлече студенти от различни специалности на Варненския свободен университет и с тях да сформира свой научно-изследователски екип. Това съответства на новата посока на обучението в катедрата - развиване и на научно-изследователски умения на студентите, на базата на потребността на бизнеса от кадри с R&D профил, коментира доц. Момчева. Стелиян и Ася са сред отличените участници в националното състезание по извличане на данни и знания QUERYADA, което ще се проведе за пети пореден път в периода 8-10 ноември 2019 г. във Варненски свободен университет.

 

София Френкел - магистър от програмата „Дигитален маркетинг и уеб дизайн“  представи магистърска теза “Как да победим Амазон?” - успешни практики за дигитален маркетинг на Амазон - анализи и изследвания B2C, която ще бъде публикувана в сайта на ВСУ "Черноризец Храбър" с лиценз CC и с която ще бъдат запознати студентите от магистърската програма “Дигитален маркетинг и уеб дизайн” и студенти, изучаващи компютърни науки, международен бизнес и др. Научният ръководител на София Френкел препоръча тя да продължи работата си в докторските програми на университета.

 

Голяма част от завършващите бакалаври вече се насочиха към подходящите за тях магистърски програми: 

“Софтуерно инженерство и мениджмънт” (http://sem.vfu.bg), 

“Дигитален маркетинг и уеб дизайн”  (http://digitalmarketing.vfu.bg), 

“Киберсигурност” (http://cybersecurity.vfu.bg), 

“Data Science” (Наука за данните) само на английски език (http://datascience.vfu.bg).

 

Сред дипломантите бяха и първите петима студенти, които завършват бакалавърската програма “Информатика и компютърни науки” в дистанционна форма на обучение във Варненски свободен университет.

 

 

Коментари

Новини Варна