IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
13:26 | 10 ноември 2019
Обновен: 07:24 | 17 март 2024

Дизелът не е на мода, у нас броим най-често до 5 бона за кола

В цяла Европа има спад в търсенето на дизелови автомобили

По материала работи: Слав Велев
Дизелът не е на мода, у нас броим най-често до 5 бона за кола

Данните за България показват, че за девет месеца се наблюдава спад от 19 на сто или 11 956 по-малко продадени коли. За сметка на това, е отчетен ръст в търсенето на бензинови и електро-алтернативи, съобщи Нова тв.Напоследък покрай упоритите слухове, че някога ще забранят дизеловите коли, сред купувачите вече има един класически аргумент и той е - да избягват дизели, защото някога някой може да им забрани да ги карат. Така, слухът действа безотказно."Българинът обича да каже "Аз чух" и като чуе нещо, после ти не можеш да му го избиеш от главата, защото негов колега, негов познат, негов близък просто му го е казал. Преди време имаше статии, в които се разказваше как дизелите вече ще ги спират тотално, просто няма да има търсене, не могат да се карат, ще ги забранят. Най-вероятно това ще се случи някога във времето, но засега няма как да стане. Няма как автомобилите дизеловите, които са произведени преди 5 години, да се спрат тотално", коментира анализаторът Филип Лазаров.

 

"Почти на равно се продават и бензинови, и дизелови коли. Въпросът е такъв, че напоследък започнаха да се продават малко по-нови дизелови коли, които отговарят на определени евро стандарти. Бензиновите коли се продават малко повече, само заради това, че можеш да я караш в чужбина, в метрополити, в центрове, нищо че е от по-стара година", коментира Георги Грозданов, собственик на автокъща."Най-масовият ценови диапазон е около 5 000 лв. Такива автомобили търсят предимно високообразовани хора, с добри професии, които обаче, въпреки това, не биха могли да отделят по-голяма сума за автомобил от тази. Те търсят бензинови автомобили, тъй като те могат да се кара и на газ и това дава още една опция", каза Цветелина Цанева - изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили в България.Според нея българите търсят на пазара най-икономичното, защото доходите определят нашето решение.

Четете още: Помпео: Дамаск и Москва отново атакуват граждански обекти в Сирия

Коментари

Новини Варна