IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
15:42 | 11 ноември 2019
Обновен: 23:22 | 12 февруари 2024

Сиренето с палма залива пазара, всяка шеста бучка с добавка

Продават го основно в малките населени места

По материала работи: Слав Велев
Сиренето с палма залива пазара, всяка шеста бучка с добавка

Почти всяка шеста бучка сирене, произведена у нас за първите 9 месеца на годината, е с добавка на хидрогенирани растителни мазнини. Това сочат данни на земеделското министерство. В България 30 фирми официално са декларирали използването в производството си на въпросната добавка. От цеховете им в периода от януари до края на септември са излезли 9265 т такива продукти или средно на производител се падат по 308 т, пише "Монитор". Общото количество за деветмесечието на 2019-а е с 337 т по-голямо от същия период на миналата година. Най-много имитации с палма са били произведени през юли и август, съответно 1235 и 1211 т. Запознати коментират, че това е свързано с активния летен туристически сезон у нас и в някои съседни страни. За цялата минала година у нас официално са произведени 11 504 т сирена с хидрогенирана палма, като пикът от 1529 т тогава е отчетен през юни.

 

На пазара у нас продуктите с палма се пласират основно в малките населени места, където покупателната способност на хората е изключително ниска."По селата хората гледат да си напълнят корема с нещо евтино", смята Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.Според него няма начин да се забрани влагането на хидрогенирана палма. Представители от бранша споделят още, че немалка част от тези продукти се пласират в заведенията за обществено хранене, най-вече при ол инклузива в хотелите.

 

Най-често хидрогениранита растителна мазнина се влага и при производство на продукти със сухо мляко, което замества натуралното. Суровината е много по-евтина и за това се предпочита от производителите. Около 2400 т е импортът на сухо мляко в България само за първите 8 месеца на годината и по този показател сме на едно от челните места по използването му,  изпреварвайки Унгария, Чехия, Румъния, Гърция, Финландия.Сирене под 6 лв. за кило със сигурност е с добавка, същото и важи за кашкавал под 10 лв.  От началото на годината БАБХ е извършила извърши 2 тематични проверки в общо 4709 обекта и установява, че най-често липсва надписът за "Имитиращ продукт".

 

dnes.bg

 

 

Свинското поскъпнало с 55%, българинът купува повече пилешко

 

Коментари

Новини Варна