IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
13:03 | 10 декември 2019
Обновен: 06:17 | 17 април 2024

Работодатели ще наемат най-много служители във Варненско

Най-активни ще са в минното дело, в строителството и в транспорта и логистиката

По материала работи: Борис Проданов
Работодатели ще наемат най-много служители във Варненско

Във всички индустрии и региони на България работодателите планират да наемат нови служители през първото тримесечие на 2020 г. Десет процента от 623 работодатели, включени в обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта, планират да наемат нови служители между януари и март, шест процента предвиждат да намалят работната сила и 82% не очакват промяна.

 

Най-големи очаквания за наемане има в големите компании, по региони лидер е Варна, а сред бизнесите най-активни ще са в минното дело, в строителството и в транспорта и логистиката. В добивната индустрия за периода януари-март се предвижда най-силният пазар на труда от две години насам.

 

За да избегнат трудностите при назчаването на работници, компаниите прибягват към превъзлагане на специфични задачи, сочат резултатите.

 

След като данните бъдат коригирани спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта 1 е +7% и остава непроменена в сравнение с предишното тримесечие и същия период на миналата година, се казва в съобщението на компанията.

 

Най-силно темпо на наемане се предвижда в сектор "Минно дело", където нетната прогноза за заетостта е +13% - значително увеличение от 12 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и същия период на миналата година.

 

В строителство прогнозата е +12%, а в производството, транспорта, складирането и комуникациите - с по +11%.

 

Във финансите, застраховането, на имотния пазар и в бизнес услугите се очаква търсенето на работна ръка да се увеличи с 9 на сто, а в публичния сектор - с 8 процента. Най-слаби са очакванията за увеличение на работната ръка в селското стопанство - +1%.

 

Намеренията за наемане намаляват в пет от 10-те индустриални сектора в сравнение с предишното тримесечие, като сектор "Земеделие, горско стопанство, лов и риболов" отчита най-значителен спад от 9 процентни пункта.

 

Спрямо същия период на миналата година плановете за наемане се засилват в пет от 10-те индустриални сектора - "Минно дело", "Публичен и социален сектор", "Строителство", "Транспорт, складове и комуникации" и "Производство". В същото време перспективите за наемане намаляват в четири сектора със значителен спад от 20 процентни пункта в сектор "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги".

 

Прочетете още: 1002,75 лв. е средният осигурителен доход за страната за октомври

Коментари

Новини Варна