IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
11:41 | 12 декември 2019
Обновен: 04:18 | 4 април 2024

Във Варна вдигат на 3% данък „възмездно придобиване“

Предложението за увеличението на еднократния налог е на обществено обсъждане

По материала работи: Пламен Янков
Във Варна вдигат на 3% данък „възмездно придобиване“

Данъкът при придобиване на имущество по възмезден начин в община Варна да се увеличи от 2,6% на 3%. Това става ясно от предложение на кмета Иван Портних до комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет. То налага и промяна в наредбата на местния парламент за определяне на размера на местните данъци.

 

Еднократният налог засяга недвижимите имоти, ограничените вещни права върху тях и моторните превозни средства. Сегашният му размер от 2,6% не е променян от 1 януари 2009 г., се казва в мотивите на вносителя. Предложеното увеличение е равно или по-ниско от ставките за 2019 г. в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и други. Очакваните постъпления за т.г. от данъка при придобиване на имущество във Варна са в размер на 24 млн. лв. Ако предложеното увеличение бъде прието, прогнозата за 2020 г. е , че ще бъдат събрани допълнително 3,7 млн. лв. С натрупаните пари ще се извършват мероприятия за облагородяване на градската среда, опазване, поддържане и изграждане на зелената система на общината, изграждане и ремонт на тротоари и улици в междублоковите пространства, се казва още в мотивите на кмета.

 

Неговото предложение е в процес на обществено обсъждане, започнало на 9 декември т.г. Срокът за становища е 14-дневен. Те могат да се депозират на адрес Варна, бул. „8-ми Приморски полк“ 43 в деловодството на община Варна или на електронния адрес ggeorgieva@varna.bg.  

 

Ще припомним, че през 2015 г. ОбС – Варна, прие решение за промяна на данъка при придобиване на имущество по възмезден начин от 2,6% на 3% на ОбС – Варна,  но то бе отменено от Варненския административен съд заради неспазена процедура. Вносител на предложението тогава бе общинският съветник Станислав Иванов.  

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

Коментари

Новини Варна