IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
15:23 | 26 януари 2020
Обновен: 14:51 | 17 април 2024

Най-продаваните семейни коли в България през 2019 г.

Днес семейните седани са в отстъпление навсякъде в Европа, особено в България

По материала работи: Слав Велев
Най-продаваните семейни коли в България през 2019 г.

Mercedes C-class вероятно би попаднал в челната десетка, но данните за продажбите му липсват в статистиката. Някога това беше най-важният дял на автомобилния пазар в Европа. D-сегментът предлагаше най-доброто съотношение между пазарни обеми и норма на печалба, да не говорим за престижа. Днес семейните седани са в отстъпление навсякъде на континента и особено в България, където продажбите на този тип автомобили спадат с над 6% през 2019 г. При това над половината от този пазар се пада само на две марки от групата на Volkswagen. Цитираната статистика е на базата на данните, подадени официално от вносителите към европейската браншова организация ACEA. Задължително трябва да отбележим три неща. Първо, класифицирането на отделните модели по класове е по преценка на дистрибуторите, не по наша. Второ, в класацията липсват двама сравнително значими играчи на нашия пазар - Mercedes и Hyundai, чиито представители не са подали данни. И трето, макар по навик да говорим за седани, данните включват всъщност и немалко комби, хечбек и лифтбек модели, които са се самоопределили като D-сегмент.

 

Най-продаваните автомобили в сегмент D през 2019 г.

 

Audi A5 - 48

 

Показателно за отлива от традиционните седани е, че при Audi по-спортният силует на А5 e продал с 10 бройки повече от А4. Само една от тези продажби се пада на купе версията, всички останали са Sportback. Най-продаваният вариант е 40 TFSI с бензинов турбомотор. У нас А5 се разглежда като отделен модел от А4. Ако ги сметнем заедно, както е в германската статистика, това ще е седмият най-продаван модел в сегмента.

 

Renault Talisman - 58

 

Прилично представяне за семейния модел на Renault в последната му година преди очаквания фейслифт. Продажбите са идеално разпределени между дизелови и бензинови версии - 29 срещу 29.

 

Toyota Camry - 60

 

Добро представяне на големия седан на Toyota в годината на офицалното му завръщане на българския пазар. Всичките продадени бройки са с хибридно задвижване. За резултата вероятно е спомогнало и оттеглянето на Avensis (с 19 продажби в началото на годината) от пазара.

 

Peugeot 508 - 65

 

D-моделът на Peugeot, който бе избран за автомобил на 2019 година в България, е продал 65 бройки, от които 10 се падат на комби версията. Тук интересът на клиентите е насочен най-вече към дизела (46 продажби). Любопитно как ще се приеме задаващата се плъг-ин хибридна версия.

 

Кои са водещите по продажби автомобили вижте в класацията на сайта на Automedia.bg

 

На Острова пускат монета за Brexit

Коментари

Новини Варна