IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Икономика
09:52 | 10 февруари 2020
Обновен: 08:11 | 24 март 2024

Брекзит пренасочва БГ студентите към САЩ

Разчитат на стипендии, друга финансова помощ за храна, квартира...

По материала работи: Слав Велев
Брекзит пренасочва БГ студентите към САЩ

След Брекзит кандидат-студентите пренасочиха своя интерес от Острова към Щатите, това обясни Снежана Тенева, консултант за висше образование в САЩ пред „Монитор“.

 

Тя уточни, че след като страната ни се е присъединила към Европейския съюз през 2007 г., интересът към образование в Америка е намалял заради възможността за безплатно обучение в някои европейски страни, но гимназистите отново се преориентират. Възможността за стипендии, покриващо изцяло или голяма част от разходите за образование и престой, и избора на комбинирана специалност спрямо интересите на кандидат са част от причините, които привличат родните гимназисти.

 

За учебната 2019-2020 г. в САЩ учат 757 български студенти, от които 334 са бакалаври.

 

Най-привлекателни за тях са СТЕМ специалностите – точни науки, технологии, инженерни науки и математика, икономика и бизнес, право и технологии. Най-много студенти пък има в Харвардския университет, Станфордския университет, Принстънски университет, Йейлския университет, Масачузетския технологичен институт и други.

 

Американските вузове привличат нашенци с различни финансови пакети, които покриват образователните им разходи, храна, квартира, медицинска застраховка, учебници, местен транспорт и джобни. Йейлският университет предлага стипендия в размер на $77 452 за специалност „Филмово изкуство“– толкова трябват и за първата година на новоприет студент, като по този начин семейството няма да има допълнителни разходи. За обучение в „Компютърното инженерство“ в Университета „Корнел“ пък трябва да се броят $74 025. С финансовия пакет, предложен от вуза, семейството ще трябва да задели само $3500, за да може да изпрати детето си да учи там. Малко повече излиза обучението в специалност „Икономика“ в Северозападния университет. Там на година обучението излиза $78 236, докато вузът предлага финансов пакет на стойност $72 936. Така допълнително студентът трябва да си осигури $5300. Половината от стойността на обучението по „Биология“ осигурява Университетът в Денвър. Стипендията е на стойност $33 000, докато за година разноските са $65 000. Размерът на финансовите пакети за следващите години е същият, като студентът само най-често трябва да поддържа само успех.

 

На практика това означава, че за 4-годишното си обучение в Америка кандидат-студентите се борят за над четвърт милион долара, стипендия, подчерта Тенева. Освен за потребностите на студента, в САЩ има още три вида финансова помощ – стипендии за академични, спортни или артистични постижения, работа в кампуса до 20 часа или институционален заем от $6 -7000, който обаче се връща. Така всяка година на 1000 колежи и университети предоставят над 8 милиарда долара в стипендии.

 

„Образованието в Щатите не е недостижимо за чуждестранни студенти“, заяви образователният консултант. Тя обясни, че Америка е отворена към чуждестранни студенти и посочи три предимства за тях – по-лесен прием, по-щедри стипендии, както и с визата си F1 да работят, след като придобият диплома. Студентите от STEM направления имат право да работят 36 месеца, докато във всички останали специалности 12. За това време те могат да приложат знанията, които са получили по време на обучението си, и да натрупат известна сума от заплатата си. За приема освен добри академични резултати, пък най-голяма тежест имат есето, в което кандидатът обяснява защо иска този ВУЗ и специалност и как ще му помогне, както и извънкласните дейности, в които взема участие, уменията му, постиженията, гражданската позиция.

 

В същото време за предстоящата академична година на Острова стипендиите за успех варират между 1000 до 3500 паунда, обясни консултантът в „Интеграл“ Стефка Златева. Ако поддържат над 70% от успеха си, студентите могат да получават сумата за целия период на обучение. В Университет „Нортумбрия“, който подготвя кадри за бизнес и икономиката, медии и комуникации, се отпускат стипендии в размер на 3500 британски лири. Това става на база минимален успех от 5,50 в дипломата и апликация с есе за мотивация. В университета в Есекс пък има специална стипендия за родни студентите (country scholarship), която е в размер на 1000 паунда. Условието е да си от България, да си приет и да си първа година студент. Вузът в Есекс е силен в историята, политиката, икономиката, международните отношения. В Англия има и спортни стипендии, които се отпускат на база постижения на кандидата на национално и/или международно ниво и са в размер на 500 до 1000 паунда.

 

Кандидатът трябва да има класирания в международни състезания, като често условие е да се включат и в отбора на университета, обясни Златева.

 

Обучението в американски университет дава и други предимства. Студентите могат да посочват с каква професионална квалификация искат да се дипломират. До втори курс те могат да посещават различни лекции и да открият какво най-точно им допада и едва тогава да посочат специалност. Американските студенти имат право на един или два семестъра в чужбина. Те могат да отидат в Европа, Нова Зеландия, Япония, Канада и т.н. В кампусите към вузовете има всичко необходимо – извънкласни дейности, театър, спорт.

 

12 единадесетокласници са спечелили стипендия по $5000 за подготовката за кандидатстване в акредитирани американски университети и отпътуване в САЩ. Те се отпускат ежегодното от Държавния департамент на САЩ чрез програмата Opportunity Funds – Bulgaria. Нейната цел е да подпомага талантливи ученици в 11-и клас, които имат високи академични постижения и лидерски изяви, но не разполагат с достатъчно средства, за да се подготвят за успешно обучение в Америка. Тази година кандидати за финансирането са били 26, от които 15 момичета, обясни Снежана Тенева. Те били от 19 различни училища и проявявали интереси в 20 академични области. Консултантът за образование в САЩ обясни, че по принцип се отпускат по 10 стипендии, но тази година кандидатите били толкова добри, че избрали за подкрепа да получат общо 12 гимназисти. Средствата покриват подготовка и такси за тестовете iBT TOEFL, SAT, Subject Tests и изпращане на резултатите от тях във вузовете, такси за прием със стипендии в акредитиран колеж или университет, местен транспорт и настаняване в общежитие в София за участие в работни семинари, такси за кандидатстване за студентска виза и записване във ВУЗ, двупосочен билет до Америка, както и едноседмична стипендия за лични разходи в началото на учебната година.

 

В Дания образованието за българските студенти е безплатно, на стандартът на живот е висок. За да могат да покриват разходите си, те имат право да получават безвъзмездно месечно финансиране от държавата в размер на около 750 евро.

 

За целта те трябва да бъдат студенти в редовно обучение и да работят по 10-12 часа на седмицата, обясни Стефка Златева.

 

В Холандия също има възможност за заем за разходите на живот. Българските студенти могат да получат финансиране до 380 евро на месец, като също трябва да покриват определени изисквания. Те трябва да се обучават редовно, да работят 56 часа месечно и доходите на родителите да не надвишават 30 000 евро. Ако студентът обаче завърши образованието си в рамките на 10 години, той не връща отпуснатия заем. Социални стипендии в размер между 500 и 2000 паунда се предлагат и на Острова. Всеки университет има ценови диапазон за доходите на семейството между 25 000 и 40 000 паунда, според който се определя и размерът на стипендията. Ако са по-близо до горната граница, то финансовото подпомагане е по-малко. Ако доходите на семейството са по-ниски и са близо до долната граница, то стипендията е по-голяма. Студентът няма право на финансиране, ако родителите му печелят повече от 40 000 паунда годишно.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна