IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
14:07 | 12 февруари 2020
Обновен: 08:10 | 24 март 2024

КЕВР гарантира: Без шок за гражданите при освобождаване цените на тока

Това трябва да стане след 1 юли т.г., но механизмът все още не се знае

По материала работи: Борис Проданов
КЕВР гарантира: Без шок за гражданите при освобождаване цените на тока

От 1 юли т.г. предстои освобождаване на цените на тока. Това обаче ще стане щадящо, за да се избегнат сътресенията за гражданите. Обещанието даде пред медии председателят на КЕВР (Комисията за енергийно и водно регулиране) Иван Иванов. Той увери, че предстоящите поправки в Закона за енергетиката ще решат за какъв период ще спре определянето цената на електроенергията от държавния регулатор и тя ще премине на пазарен принцип.

 

Според Иван Иванов в последните 5 г. КЕВР не е допускала шокови повишавания на цените. На 2 пъти промените са дори под инфлацията за отчетния период, посочва Иванов и действително, Комисията не е променяла ставките за тока над 3%.

 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова още преди Нова година обясни, че либерализацията на енергийния пазар за битови потребители е задължителна. В противен случай Европейската комисия няма да позволи субсидии за електроцентралите по механизма за капацитет, с което ще се стабилизира държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Като намерения на министерството бяха посочени срокове от 3 или 5 г., през които стойността на битовите абонати да се определя и с процент от борсовите цени на тока. И така до пълното спиране на влиянието на държавата върху цената на електроенергията.

 

От едно от електроразпределителните дружества вече алармираха, че не е далеч крайният срок, с който се определят ставките за тока. А все още няма яснота за механизма за либерализация на пазара. Един от вариантите е въвеждане на график, по който клиентите задължително да излизат на свободния пазар. Като се започне от тези с изразходвани над 100 мегавата годишно и се стигне и до най-малките потребители. Паралелно да върви програма за компенсиране и подпомагане на най-уязвимите абонати.

 

Прочетете още: Радев: Енергетиката в България изисква екстремни решения

Коментари

Новини Варна