IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
13:39 | 18 февруари 2020
Обновен: 04:53 | 25 април 2024

Бизнесът вече ще се насочва към Северна България

Има икономическа активизация във Варненска област, смята Адриан Николов от ИПИ

По материала работи: Борис Проданов
Бизнесът вече ще се насочва към Северна България

Бизнесът ще се насочва към Северна България, но трябват и добри транспортни връзки. Това каза Адриан Николов от Института за пазарна икономика в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

 

По думите му има индикации, че бизнесът, който преди се е насочвал към най-развитите области, вече ще търси развитие в Северна България.

 

"Ниските заплати са привлекателни за инвестиции, но в индустриализираните области в страната те не са чак толкова ниски. Затова можем да видим повече инвестиции в Северна и Северозападна България, където заплащането е по-ниско", каза той.

 

Експертът коментира проучването на ИПИ за регионалните профили и икономически показатели. За осма поредна година Институтът за пазарна икономика представи „Регионални профили: показатели за развитие” – единственият по рода си алманах на регионалното развитие в България. Изследването се основава на 62 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната. Всички данни са представени в изданието, както и на специализираната страница на ИПИ.

 

"Най-забележимата трансформация, която няма как да не споменем на първо място, е индустриализацията и все по-разпространяващата се преработваща промишленост извън София и областта. Преди наблюдавахме концентрация на растежа в София, но в последните години се наблюдава голяма икономическа активизация и в други области - Варна, Стара Загора, Пловдив, Русе", каза той.

 

Николов обясни и, че има части от страната, които остават встрани от тези процеси, а пазарът на труда е най-интересен. 

 

"Добрич се развиваше добре, но започна да се забавя последните 1 - 2 г. И искаме да видим разтваря ли се ножицата. Тази динамика се задържа. София, Варна, Стара Загора, Пловдив, Русе се развиват по-бързо. София се развива много бързо заради софтуерния бранш. Напред са и областите, които могат да се похвалят с инвестиции". 

 

Прочетете още: Във Варна грипът включи на задна скорост

Коментари

Новини Варна