IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Избори'15
14:11 | 3 ноември 2015
Обновен: 11:00 | 29 март 2024

До края на деня ще обявят окончателните изборни резултати

Процедурата по приемането и обработването на изборните протоколи е почти приключила

По материала работи: Юлиян Атанасов
До края на деня ще обявят окончателните изборни резултати

Окончателните резултати от втория тур на местните избори трябва да бъдат обявени днес. Изтича срокът, в който Общинските избирателни комисии (ОИК) трябва да  публикуват данните си при напълно обработени протоколи. В момента и последните протоколи от ОИК се обработват в Централната избриателна комисия (ЦИК). С тяхното приемане и обработване ще се финализира и цялата процедура по обработка на изборните документи.

 

В следващите дни ЦИК ще анализира допуснатите грешки в изборните протоколи. Говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира пред bTV, че няма краен срок, в който Централната комисия трябва да се произнесе. Ескперти твърдят, че около 15% от изборнтие протоколи са били сгрешени. Според Изборния кодекс седем дневен е срокът от публикуване на решението, с което се обявява кой е победителят на местните избори в конкретното населено място. Жалба за оспорване на изборните резултати може да бъде подадена от политическа сила, участвала в надпреварата за вота. До повторно преброяване на бюлетините би се стигнало, ако така постанови административният съд, към който е заведено делото за оспорване на изборните резултати.

Коментари

Новини Варна