IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
08:09 | 29 октомври 2014
Обновен: 21:19 | 18 април 2024

Всеки трети младеж си почива след университета

Фирмите решават да финансират свои академии, вместо да разчитат на ВУЗ

По материала работи: Златина Добрева
Всеки трети младеж си почива след университета

Всеки трети младеж, запитан какво ще прави след университета, заявява, че ще си почине, пише "Стандарт". Според проучване на Българска стопанска камара 60% смятат да завършат магистратура и едва всеки четвърти е готов да работи на всяка цена каквото и да е. Всеки трети от запитаните е заявил, че само в чужбина ще се опита да си потърси работа.
Подходът, чрез който младите търсят работа обаче, също е доста побългарен. За 70% от тях източник на информация за свободни работни места са близки и роднини. Повечето от тях предпочитат да не контактуват пряко с работодатели, а някой от роднините или комшия да ги препоръча на новото работно място. Едва половината анкетирани се опитват да влязат в пряк контакт с фирмите, а 35% четат обяви за свободни работни места.
Само 2% от всички обаче са запознати с изискванията на работодателите към тях. 30% твърдят, че ги познават отчасти, а останалите нямат абсолютно никаква представа какво ще се иска от тях на работното място. Огромен проблем е това как младите се държат на интервю с работодател и как пишат CV и мотивационнo писмo. Само 3 от всеки 100 CV-та са грамотно написани, а при завършилите само гимназия положението е още по-зле, твърди експерт.
60% от новоназначените младежи напускат работа още през първите 6 месеца. Един от големите им проблеми е адаптацията, способността да вземат решения и липсата на практически умения. Много от тях нямали и способността да мислят аналитично, да правят анализи и прогнози.
Изследване на камарата показва, че в новите условия знанията, добити в университета, остаряват за две до пет години след дипломирането. Най-бързо това става в IT сектора, където практически се налага да опресняваш наученото веднага след като завършиш.
Фирмите се решават да финансират свои академии, вместо да разчитат на държавните университети, защото 60% от тях не могат да намерят нужните хора за конкретна работа въпреки високата безработица. На финала на тези обучения младежите получават сертификати, а 30-40% от тях започват работа веднага в същите тези фирми.

Коментари

Новини Варна