IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
08:27 | 1 ноември 2014
Обновен: 21:10 | 23 април 2024

Днес е Архангелова задушница

Почитаме паметта на починалите

По материала работи: Златина Добрева
Днес е Архангелова задушница

Днес е Архангелова задушница. Църковният празник се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден (8 ноември). В днешния ден отдаваме почит към паметта на починалите, както и вечна признателност на всички паднали в редовете на Българската армия.
Днес в православните храмове се извършва специално богослужение - Литургия за упокой и обща панихида.
Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите.
На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между, които такива любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се изсипва на земята и споменаваме починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около теб на този ден, значи е душата на покойника.
Раздават се сладкиши, бонбони, плодове, варено жито, вино. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.
Значението на Задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да "ядат и пият". Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен.

Във връзка със Задушницата днес ще бъде пуснат допълнителен курс по линия 55 за гробището в Кантара. Автобусът ще тръгне в 10.00 часа от жп гара Варна. Връщането е в 11.10 часа.

Коментари

Новини Варна