IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
13:58 | 20 ноември 2014
Обновен: 17:22 | 27 март 2024

Близо 10 млн. лв. ще струва ремонтът на Двореца (СНИМКИ)

Пожарната и аварийна безопасност оскъпи двойно реновирането на залата

По материала работи: Златина Добрева
Близо 10 млн. лв. ще струва ремонтът на Двореца (СНИМКИ)

Дългоочакваният ремонт на Двореца на културата и спорта стартира днес в присъствието на кмета Иван Портних. За целта ще бъдат похарчени близо 10 млн. лв. От тях 4,5 млн. вече са осигурени по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Останалата част от средствата са осигурени от държавния бюджет.
„Благодаря на предишния и на настоящия министър на финансите и искрено се надявам, че ще получим средствата, за да може Дворецът на културата и спорта да добие вида, с който да бъдем достоен домакин на престижни мероприятия“, заяви Иван Портних.
С ремонта капацитетът на зала „Конгресна“ ще бъде увеличен от 3000 на 5000 места, с което ще се покрият изискванията на БФ по волейбол. Догодина сме домакини на Световната волейболна лига и европейското първенство за мъже. Зала “Конгресна” е заявена като домакин на двете събития. Допълнително в началото на май приемаме и Световни купи по акробатика и спортна гимнастика.
При провеждането на концерти и други културни мероприятия капацитетът ще бъде дори по-голям, заради осигурена възможност за правостоящи. Ще бъдат преустроени всички инсталации и цялостната вътрешна инфраструктура, която е силно амортизирана.
“Ще запазим автентичния интериор на залата като подобрим изцяло нейната функционалност. Друг съществен елемент на преустройството е подобряване на пожарната и аварийна безопасност на сградата, седалките и зрителните криви. Уникалната акустика и мобилната трибуна ще бъдат запазени. Дворецът на културата и спорта като многофункционална зала може за много кратък период да поеме както спортни, така и културни събития“, заяви проектантът арх. Радомир Серафимов.
Кметът припомни, че процедурата по избор на проектантския екип е започнала от предишния шеф на Двореца на културата и спорта Симеон Варчев.
“Така бяха избрани Серафимов и екипът му. Тази процедура беше жалена на няколко съдебни инстанции и в крайна сметка Върховният административен съд постанови санкция за лошо проведена процедура. Тогава многократно апелирах да бъде направена процедура по инженеринг, т.е. процедура по проектиране и изпълнение. В крайна сметка беше заложена стойност от 4,5 млн. лв. каквато е и в договора на Серафимов и екипа му. Тъй като обаче стана ясно, че залата не отговаря на противопожарните изисквания и може да бъде затворена във всеки един момент, тази стойност стана около 9,8 млн. лв. Ако не бяхме взели категоричната позиция възложението да бъде към вече избрания изпълнител, с който има договор, тези 4,5 млн. лв., които бяха влезли в едно министерско постановление, отдавна вече щяха да са един мит и Варна щеше да е загубила шанса да домакинства на Световната лига по волейбол и всички други спортни събития, които предстоят следващата година. Ако бяха стартирали тогава тази „велика“ процедура, сега щеше да има изпълнител, който е спечелил процедура за 4,5 млн. лв. без технически проекти, без яснота, а реално щяха да са необходими 9,8 млн. лв.”, обясни кметът.
По план ремонтът на залата трябва да приключи до края на април догодина. Инспекция от Европейската волейболна централа се очаква във Варна през февруари следващата година.

Коментари

Новини Варна