IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
17:30 | 24 ноември 2014
Обновен: 07:27 | 18 април 2024

Юнашкият салон трябва да остане обител на спорта

Има и опции сградата да бъде център на култура и бизнес

По материала работи: Борис Проданов
Юнашкият салон трябва да остане обител на спорта

Възстановяването на Юнашкия салон на Варна вече като общински спортен имот закъсня с много, много години. Сградата, която е паметник на архитектурата и културата (от 1982 г.), трябва да бъде запазена в сегашния й вид, но възстановена 100%, защото от години се руши.


Според мен на общественото обсъждане утре
в сградата на общината за ремонта и реконструкцията на Юнашкия салон трябва да се наблегне именно на този факт. Както и на безспорната истина, че имотът винаги е бил обител на спорта. Преминаването му в държавни ръце само усложни събитията. Но предстои да видим проект за реконструкция на сградата, който дава нови възможности за провеждането на професионални и любителски спортни събития. Според сайта на община Варна обновлението ще го направи и многофункционално място за културни и бизнес мероприятия.


Нямам спомен точно кога
Юнашкият салон се е ползвал като някакъв център на бизнеса. И доколко това му амплоа е подходящо. Сградата с уникалните дървени орнаменти и колони е построена през 1910 г. Салонът се състои от спортна зала за тренировъчни цели и помещения, които бяха офиси на клубове, но там в недалечното минало се помещаваха турска транспортна фирма и баничарница. Част от приходите отиваха за издръжка на сдружението ОСК “ЖСК-Спартак”. Много от спортните хора в града обаче бяха твърдо против тази роля на Юнашкия салон и неведнъж се говореше как търговците трябва да излязат от храма на спорта. Но ще видим какви са нагласите утре сутринта, когато при обсъждането стане ясно и какви са перспективите пред имота.


В областта на културата историята помни
как там са се провеждали множество събития. Салонът е бил домакин на първото оперно представление (с италиански певци) във Варна след Освобождението, а първият симфоничен оркестър в България провежда своята премиера тук на 2 юни 1912 г. През 20-те години на миналия век клубът е бил домакин и на спортните часове на Мъжката гимназия.


Към момента сградата е необитаема
и се нуждае от цялостно обновление. Юнашкият салон е признат за първото спортно съоръжение в града, като по този начин проектът отива далеч отвъд стандартната реконструкция на сградата. Всичко трябва да се прави строго в съответствие със Закона за защита на културните паметници, което изисква запазване на фасадата и позволява строително-монтажни работи само във вътрешността на сградата. Така салонът може да бъде изцяло обновен, което ще го направи подходящ за спортни и други събития, а прилежащите търговски площи да се разширят и модернизират.


Другата екстра е Музей на спорта,
за който се говори отдавна. Варна има нужда от такова място, защото сме град с традиции, с успехи на олимпиади, световни и европейски първенства. Затова и възможността всичко да бъде събрано на едно място в прослава на героите от състезанията, е отлична. Не успя опитът да бъде създаден Олимпийски клуб, който да изпълнява тези функции. Но пък след връщането на Юнашкия салон в активите на общината е време да се реализира и тази идея.


За да се стигне до разговори за ремонта
на Юнашкия салон, се мина през доста перипетии. Варненската общественост до миналата година беше в непрекъсната борба за спасяването на Юнашкия салон. Събитията “стартираха” още от 1999 г., когато тя е актувана като държавна собственост и предадена за управление на Държавната агенция за младежта и спорта от тогавашния областен управител Добрин Митев. Впоследствие в годините тя премина под управлението на сформираното по-късно държавно предприятие „Национална спортна база” ЕАД, но беше върната на общината от правителството “Орешарски”. В периода 2005 – 2012 г. имаше противоречиви слухове за съдбата на Юнашкия салон. Говореше се за неговата продажба и събаряне. През 2006 г. кметът Кирил Йорданов заведе дело, което първо загуби, а след това спечели на втора инстанция. Решението беше върнато отново за разглеждане във Варна от Върховния касационен съд, но пак присъди окончателно собствеността на салона на „Национална спортна база” ЕАД.


Връщането на имота на общината
идва тъкмо навреме. Държавата гарантира реновиране на Двореца на културата и спорта, за което ще са нужни около 10 млн. лв. Ремонтните дейности са в ход от седмица. През периода на владеене от държавата Юнашкият салон беше оставен буквално на произвола на съдбата, но местната власт очевидно има и ресурс, и средства, за да му определи по-добро бъдеще. Само трябва да се внимава какво точно и как ще се прави с тази емблематична за Варна сграда. Защото градът ни има нужда от Юнашкия салон във вида, в който го помнят поколения.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна