IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
15:30 | 25 ноември 2014
Обновен: 19:00 | 28 март 2024

Димитър Дичев: 500 000 туристи могат да посетят Варна заради златното съкровище

Експертът е на мнение, че градът ни трябва да бъде активен и да кандидатства за европейски средства

По материала работи: Златина Добрева
Димитър Дичев: 500 000 туристи могат да посетят Варна заради златното съкровище

Варна има потенциал да привлече 500 000 туристи, които да видят района на халколитния некропол и най-старото обработено злато в света. Това разкри пред вестник „Черно море“ председателят на сдружение „Култура и туризъм на Североизточна България” Димитър Дичев.
Според него е необходимо мястото, където е открито златото, да се превърне в туристическа забележителност. Може да се възстановят един или два от гробовете, да има информационен център с мултимедия. После същите тези туристи да бъдат водени и в Археологическия музей, където е съкровището, предлага Димитър Дичев.
Експертът е на мнение, че градът ни трябва да бъде активен и да кандидатства за средства по европейската програма „Региони в растеж“, част от Оперативна програма „Регионално развитие“. Там има за усвояване 101 милиона евро, които могат да бъдат от огромна полза за туризма, каза Димитър Дичев.
Средният приход от нощувката на един турист във Варна е нараснал. През 2001 г. е бил 124 лева, докато през 2013 г. вече е 224 лева, разкри експертът. Според него в това отношение изпреварваме страната, където сумата е 156 лева за 2013 година.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна