IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
15:14 | 26 ноември 2014
Обновен: 16:34 | 20 април 2024

Старите бланки за болнични ще важат до края на годината

От 1 декември НОИ започва издаването на уникални номера на лекарите и лечебните заведения

По материала работи: Златина Добрева
Старите бланки за болнични ще важат до края на годината

Със стартирането на електронния регистър на болничните листове от 1 януари 2015 г., в който данните вече ще се подават по електронен път, издадените след 31 декември 2014 г. болнични листове върху бланки „Болничен лист за временна неработоспособност” ще бъдат невалидни. Това съобщиха от Националния осигурителен институт.
Във  връзка с това от 1 декември т.г. регистрираните в НОИ лечебни заведения може да получават уникални номера на болнични листове от съответните териториални поделения на института или онлайн чрез уебприложение, достъпно през интернет страницата.
Също така от 1 декември лекарите и лечебните заведения трябва да се регистрират като потребители на уебуслугите, предоставяни от НОИ. Така те ще могат да заявяват и получават уникални номера на болнични листове онлайн, да подават данни, както и да тестват подаването на данни и получаването на справки от електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им. Регистрацията се извършва чрез уебприложение, достъпно през сайта на института. За целта лекарите, лечебните заведения и индивидуалните практики трябва да притежават валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис (КЕП), съобщиха още от НОИ.
Лечебните заведения, които не са регистрирани, от 1 декември трябва да подават заявление по образец (заедно с регистрацията на лечебното заведение) за получаване на уникални номера в териториалното поделение на НОИ.

Коментари

Новини Варна