IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
15:14 | 26 ноември 2014
Обновен: 09:42 | 18 април 2024

Във фейсбук: Варненци искат реставриране на Юнашкия салон

Връчват утре на кмета ключовете на емблематичната сграда

По материала работи: Борис Проданов
Във фейсбук: Варненци искат реставриране на Юнашкия салон

Кметът на Варна Иван Портних инициира и допитване във фейсбук за съдбата на Юнашкия салон.
«Имаше обществено обсъждане с тема реставрацията на Юнашкия салон. Представихме проект, който напълно запазва автентичния външен вид на сградата и възстановява изчезналите през годините оригинални орнаменти. Имаше обаче и предложения за "модернизация" на сградата: тя да бъде надстроена или дори да бъде съборена, а на цялото каре да бъде построена модерна спортна зала и офиси. Кое е по-правилно според вас?», пита кметът в своята страница в социалната мрежа.


Доста варненци, сред които спортни специалисти и деятели, откликнаха на въпроса на градоначалника. Над 90% от мненията са за запазване на Юнашкия салон като Спортна палата.
Хората искат там да няма офиси, а само спортна зала. Но не голяма, а тренировъчна, приютяваща спорт за малки и големи. Почти всички са за запазване автентичността на салона, реставрация, запазване на уникалната архитектура. Да не се пипа нищо! Това е основното, както и съхраняването на предназначението на този емблематичен имот. По цял свят подобни сгради се пазят и реставрират. Един обновен Юнашки салон, с ретро привкус, развиващ мъжки спортове, би бил отлична придобивка за облика на Варна. Музей да има, но не той да е водещ като идея за използването на съоръжението. И премахване на околните сергийки, пластмасови и тенекиени павилиончета и други подобни.


Реставрацията и функционирането само и единствено като спортна зала ще бъде повод за радост за много варненци. Това, че е в центъра на града и почти всеки автобус от градския транспорт стига до нея, ще я направи най-посещаваното място за спортисти, желаещи да тренират точно там, без да е необходимо да идват с колите си. Банкови офиси, трезори и прочие нямат място в храма на спорта.


В постовете във фейсбук има малък брой гласове против запазването на Салона. Според тях залата вече е малка за днешния интензивен спортен живот. Ако се разшири или построи модерна сграда, е добре, само да не се заеме от излишни офиси или други фирми под наем. Спортна зала на центъра ще е много по-достъпна за младежта и учениците, които се придвижват предимно с градския транспорт. Иначе абсолютно неудобно ще бъде спортна зала в центъра на Варна без необходимата инфраструктура.


В това отношение най-синтезиращ мненията в социалната мрежа е публикуваният пост на Влади Янев: «Никакво събаряне, а възстановяване е необходимо. Доказахме на цял свят, че сме царе по обезобразяването и оглозгването на спортни, театрални и кинозали. Факт, Варна е шампион в това направление. Окепазен и ограбен Юнашки салон, Дом на транспортните работници, всички бивши кинозали. Вече не остана нищо за глозгане и е крайно време да се вземем в ръце и да възстановим не само този салон, а и всички зали...»


Утре точно в 12 ч. в Юнашкия салон ще се състои церемония по връчване на ключовете на сградата на кмета Иван Портних. Така de facto общината ще си върне имота след 15-годишна борба. Ще присъстват спортният министър Красен Кралев, премиерският съветник Свилен Нейков, чака се и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Коментари

Новини Варна