IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
13:47 | 15 декември 2014
Обновен: 23:15 | 24 март 2024

Община Варна минава на отопление от възобновяеми източници

Специално за общинския билдинг може да се използват подпочвените източници в подземието на сградата

По материала работи: Лиляна Трънкова
Община Варна минава на отопление от възобновяеми източници

Община Варна кандидатства за европари за подмяна на цялостната система за отопление и охлаждане в сградата си. Целта е в бъдеще да не се разчита повече на климатици и промишлен газьол, стана ясно на заседанието на постоянната комисия по европейски въпроси и международно сътрудничество. Предложението е на кмета Иван Портних, като срокът за кандидатстване пред еврофондовете  е 7 януари 2015 г.

Размерът на помощта е до 400 000 евро, като съфинансиране не се изисква. По принцип парите се отпускат за изграждане и монтаж на инсталации за използване на биомаса, аеротермална, хидротермална, геотермална енергия за отопление и охлаждане. Специално за общинския билдинг може да се използват подпочвените източници в подземието на сградата, стана ясно още на заседанието на комисията. Някои от съветниците повдигнаха въпроса за подмяна на дограмите и за саниране на високото здание, без което икономията на ток ще е трудно постижима.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна