IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
15:08 | 16 януари 2015
Обновен: 02:07 | 27 март 2024

Таксите за круизните кораби падат с 14%

Предприемат се спешни мерки за спасяване на новия туристически сезон

По материала работи: Златина Добрева
Таксите за круизните кораби падат с 14%

Тарифите за пасажерските кораби, които акостират у нас, ще бъдат намалени с 14%. Министерството на транспорта вече е стартирало промени в наредбата за таксите. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. Очаква се промяната да влезе в сила преди началото на пролетния круизен сезон. Намалението на таксите е важно заради засилената конкуренция в превозите на пътници и организирането на круизни туристически пътувания.
През последните години се наблюдава положителна тенденция за увеличаване на круизните кораби. С тях идват високо платежоспособни туристи и ние трябва да направим всичко да ги задържим, каза още министърът. През 2014 г. броят на круизните кораби е около 3 пъти по-голям в сравнение с предходни периоди, а туристите с 21 000 повече.
Целева реклама и активна работа с големите туроператори - това са спешните мерки за спасяване на туристическия сезон, съобщи още на брифинг в община Варна министърът на туризма по повод негативните индикации за ранното записване на туристи у нас. Във връзка с това предвиждам среща с най-големите туроператори, каза още Ангелкова. В по-далечен план предвиждаме и откриване на нови чартърни линии от скандинавските страни, добави тя. Според нея най-големите проблеми на родния туризъм са свързани с недобрата кадрова обезпеченост и инфраструктурата на курортите.
Съвместно със Световната туристическа организация стартира инициатива за създаването на туристически научни обсерватории, каза още Ангелкова. Те ще работят в насока получаване на данни и на адекватна статистика. Проектът е съвместен с Румъния, а резултатите ще бъдат приложени на територията на цялата страна.
Във Варна министърът на туризма се срещна с представители на туристическия бранш и местната власт, като дискутира актуални теми за развитие на сектора в региона.
Привличането на туристи от съседните на България държави може да спаси летния сезон или поне поне да го запази на нивата от предходната година. Това заяви Ангелкова след срещата си с браншови организации във Варна. С тях може да се компенсира спадът на летовниците от Украйна и Русия.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна