IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
13:13 | 1 февруари 2015
Обновен: 05:04 | 24 март 2024

Бедствено положение в Дългопол и Провадия

Евакуират Долище, Айтоският проход е затворен

По материала работи: Борис Проданов
Бедствено положение в Дългопол и Провадия

Бедствено положение в общините Дългопол и Провадия, обяви областният управител Стоян Пасев, заради обилните валежи вчера, които продължават и днес. Падналите количества дъжд за последното денонощие надхвърлят месечната норма. Критична е ситуацията в община Дългопол - улици са наводнени, вследствие на прелели непочистени дерета. В с. Блъсково е залята цяла махала. Няма опасност за хората, всички институции са уведомени, съобщи кметът на община Дългопол Маринка Иванова.


В Долище са евакуирани всички трудно подвижни хора, за да не останат блокирани в домовете си, тъй като улиците на селото, което се намира ниско до р. Батова, са залети. Сградата на кметството също е под вода.


Заплашени от преливане са язовирите край Комарево и Синдел. В Синдел са евакуирани две газстанции. За да не бъде залято с. Комарево, областният Пасев е разрешил да бъде скъсана дигата на язовира, за да се излее водата в Провадийската река. Предупредени са кметовете на общините Провадия и Аврен за прииждащата към тях приливна вълна, съобщи още областният управител на Варна и областта Стоян Пасев.


Работи се по отводняване на първокласен път Айтос – Провадия и жп линията. Движението е пренасочено през обходен маршрут: Провадия – с. Бозвелийско – Старо Оряхово – Айтос.


Заради високите скатни води, които не могат да се оттичат в пълноводната в момента река Камчия, са наводнени 2 улици в ниските части на града до жп гарата. Единствено прелива язовир Елешница в общината, останалите се изпускат контролирано. По данни на началника на хидротехнически район Цонево остава около метър и половина до короната на дигите. Дежурните от хидротехнически възел "Комунари" вече отчитат намаление на нивото на водите. До тази сутрин в община Дългопол падналите количества дъжд са около 70 литра на квадратен метър. Кризисният щаб заседава в общинската администрация и поддържа връзка с всички институции.


Язовирите в община Суворово преливат през преливниците, съобщи кметът на общината Павлин Параскевов.

Коментари

Новини Варна