IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
21:57 | 16 април 2015
Обновен: 05:18 | 24 март 2024

Русия: Американски безпилотни самолети кръжат над Черно море

RQ Global Hawk са стратегически разузнавателни безпилотни самолети с реактивен двигател

По материала работи: Слав Велев
Русия: Американски безпилотни самолети кръжат над Черно море

От началото на годината американските разузнавателни безпилотни самолети Global Hawk се появяват редовно над Черно море. Това заяви началникът на Главното оперативно управление на руския Генерален щаб Андрей Картаполов, съобщава ТАСС.

 

„През март 2015 г. те за пръв път се появиха във въздушното пространство на Украйна”, добави Картаполов в речта си на IV Московска конференция по международна сигурност. По думите му използването на подобна техника „задълбочава разузнаването на територията на Русия до 250-300 км”.

 

RQ Global Hawk са стратегически разузнавателни безпилотни самолети с реактивен двигател, разработени от компания Northrop Grumman. Той присъства във ВВС на САЩ и се очаква да навлезе и в авиационните подразделения на американския флот. Безпилотният самолет може да се намира в непрекъснат режим на полет на височина 15-18 км в продължение на 30 часа, което му позволява да наблюдава площ  от над 100 хил. квадратни км. в денонощие.

 

Източник: Лента, ФБР.bg

Коментари

Новини Варна