IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
21:12 | 27 април 2015
Обновен: 19:37 | 11 май 2024

Младежите избират професия според очакваното заплащане

Кариерното консултиране беше акцент в тазгодишното издание на Панорамата на варненското средно образование

По материала работи: Борис Проданов
Младежите избират професия според очакваното заплащане

Младежите избират професията, към която да се насочат, според заплащането, което очакват да получат. Тази тенденция са забелязали в хода на своята работа специалистите от Центъра за кариерно ориентиране във Варна. „По-високото заплащане е водещият мотив при избор на професия. Младежите не познават характеристиките на дадената длъжност, не знаят какво ще се очаква от тях и в един момент те са професионално и личностно неудовлетворени, негативна е и оценката за труда им от страна на работодателите“, обяви пред Агенция „Черно море“ Диана Янева, психолог и кариерен консултант в Центъра за кариерно ориентиране, Варна.


Повишаване на информираността на младите хора относно спецификите на пазара на труда е основната цел на организацията, която вече три години работи в морската столица. Специалисти от Центъра консултираха ученици по време на “Панорама на варненското средно образование“, представяйки онлайн портала за оценка и кариерно ориентиране. „Това е един невероятен продукт, благодарение на който всички ученици, които имат желание, след регистрация могат да попълнят психологически въпросници, които да установят техните интереси, способности и мотиви за вземане на решения. На база на това проучване се генерира доклад, който им помага да се ориентират по-добре накъде да продължат своето образование или коя професия ще е подходяща за тях. В този национален портал учениците могат да получат информация за всички профили в образованието, всички професии и специалности в системите на средните и висшите училища в България“, разказа Диана Янева.


Екипът на Центъра за кариерно ориентиране работи с ученици от I до XII клас, но по думи на консултантите най-полезни са за младежите от  VII  и XII клас, на които им предстои преход от една степен на образование към друга. Специалистите от Центъра правят както индивидуални, така и групови професионални ориентирания. Организацията се помещава на първия етаж в сградата на Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии и прави консултации както намясто, така и по покана от училища на територията на област Варна.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна