IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
20:09 | 4 май 2015
Обновен: 05:20 | 24 март 2024

Най-изгодни сме за частния бизнес в ЕС

Разходите за труд у нас са на последно място

По материала работи: Юлиян Атанасов
Най-изгодни сме за частния бизнес в ЕС

България е на последно място в Европейския съюз (ЕС) по отношение на разходите за труд в частния сектор. Това става ясно от публикувана статистическа информация на германското статистическо бюро Destatis, пише dnes.bg. Работодателите в българския частен сектор са плащали средно през 2014 г. по 3,80 евро за работен час. По този начин страната ни заема последното място в Съюза по този параметър. Спрямо 2013 г. това представлява ръст от 2,8 на сто.

Малко по-напред в тази класация е северната ни съседка Румъния, където средните разходи за работен час са с едно евро по-високи – по 4,8 евро на час. Следват Литва, Латвия и Унгария с 6,60 евро, 7 евро и съответно 7,8 евро на час. Средностатистическите разходи в ЕС пък възлизат на 24,40 евро за час.
Работодателите в германския частен сектор са плащали средностатистически през 2014 г. по 31,80 евро на час. С това федералната република заема осмо място в рамките на ЕС.
Спрямо средностатистическото ниво за съюза германските работодатели са плащали с около 30% повече пари. С общо 42 евро за час Дания е лидер по отношение на разходите за работен час.
В производствения сектор, който е особено силно подложен на международна конкуренция, един работен час в Германия през 2014 г. е струвал на работодателите средно по 37 евро.
Тук Германия в общоевропейско сравнение е на четвърто място. По този начин един час работа в германската промишленост е с 46% по-скъп от средното равнище за ЕС (25,30 евро) и почти с 2% повече, отколкото във Франция (36,40 евро).

 

Коментари

Новини Варна