IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
09:09 | 28 май 2015
Обновен: 21:56 | 23 април 2024

Свързват Варна с европейските веломрежи?

Представители на морската столица са разговаряли с министъра на туризма

По материала работи: Златина Добрева
Свързват Варна с европейските веломрежи?

Варна може да бъде свързана с европейските велосипедни мрежи. Това намекна по време на Обществения съвет по туризъм директорът на туристическата дирекция в общината Соня Георгиева.
Представители на морската столица са осъществили в тази връзка и контакт с министъра на туризма Николина Ангелкова за оказване на съдействие.
Имахме запитвания от чужденци дали могат да практикуват тук велотуризъм, дали пътищата ни позволяват това, призна Георгиева.

За момента желанието на чуждите велотуристи няма как да се сбъдне, тъй като европейските веломрежи приключват до Силистра. В България има велоалеи в някои от градовете, в други са в процес на изграждане.

Припомняме, че много от държавите в ЕС са направили пътища за велосипеди не само в градовете, но и извън тях. Велоалеите свързват населените места и именно това се използва от мнозина, за да осъществяват пътувания или просто да въртят педалите за развлечение и туризъм.

Няколко пъти български велоклубове настояваха за велоалеи по междуградските пътища, но засега идеята не намира финансова подкрепа.
Деян Балев

Коментари

Новини Варна