IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
14:59 | 29 май 2015
Обновен: 05:23 | 24 март 2024

Условни присъди за лекари, причинили поради немарливост смъртта на дете

2-годишният Дани издъхна на 22 април 2010 г.

По материала работи: Златина Добрева
Условни присъди за лекари, причинили поради немарливост смъртта на дете

5 години след нелепата смърт на 2-годишния Данаил Донев от Варна, починал няколко дни след операция в МБАЛ "Св. Марина", Варненският окръжен съд произнесе три условни присъди - 2 г. "лишаване от свобода", отложени с 4-годишен изпитателен срок на трима от лекарите, допуснали немарливо изпълнение на лекарския си дълг и причинили смъртта на малкия Дани.

Съдът призна вината на педиатъра от МБАЛ "Св. Анна" д-р Алиев, на хирурга от Клиниката по детска хирургия д-р Неделчев и на д-р Костадинов - лекар от приемно спешно педиатрично отделение към Първа детска клиника в МБАЛ "Св.Марина" за допуснатите от тях нарушения в Наредба 16 за организацията на болничната медицинска помощ в държавните болнични заведения и на Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на МБАЛ "Св. Анна". Нарушенията са свързани с действията на лекарите по незабавното осигуряване на животоспасяващи дейности и процедури, в т.ч. и на консултации при спешни случаи. ВОС оправда медиците да са причинили смъртта на детето поради виновно нарушаване нормите на Закона за здравето.

Първата съдебна инстанция призна за невиновни д-р Кокински - детски хирург от Клиниката по гръдна хирургия при МБАЛ "Св. Марина" и д-р Гочева - лекар - ординатор в Детското отделение на същата болница. Д-р Кокински е оневинен затова да е причинил с действията си смъртта на 2-годишния Дани. Д-р Гочева е оправдана затова да е вписала в медицинската документация отказ на майката на детето за специализирано изследване, без да е било предлагано такова. Съдът поясни, че оправданието за това действие е на основание Тълкувателно решение на ВКС, според което "лекарите не са длъжностни лица".

Осъдените лекари и гражданските ответници - болниците "Св. Анна" и "Св. Марина" ще заплатят солидарно на родителите на Дани общо 200 000 лева обещетение за претърпените неимуществени вреди, ведно със законната лихва от влизане на присъдата в сила, както и 8000 лева държавни такси върху присъденото обещетение.

Пресслужбата на съда припомня, че делото за смъртта на Дани започна през 2011 г., а през октомври същата година ВОС призна вината само на двама от лекарите - на хирурга Неделчев и на д-р Костадинов. Те бяха наказани с условни присъди 8 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок. На д-р Гочева съдът наложи глоба в размер на 1000 лева, като тогава педиатърът д-р Алиев и детският хирург Кокински бяха оправдани. Същата година Варненският апелативен съд върна делото на ВОП, за да отстрани допуснатите процесуални нарушения. Делото за смъртта на Дани бе възстановено през пролетта на миналата година, за да приключи днес. Присъдите на ВОС подлежат на въззивен контрол в 15 дневен срок.

От съда припомнят, че до нелепата смърт на малкия Дани се стигна след серия от действия на лекарите от двете болнични заведения. На 19 април 2010 г. Дани постъпва в спешното педиатрично отделение (ПСПО) на МБАЛ "Св. Марина" с неуточнена диагноза. В Детската клиника обаче не се намира място за болния Дани, чието състояние се влошавало и д-р Алиев предложил на родителите хоспитализация в Детското отделение на МБАЛ "Св. Анна". Там ги приела д-р Гочева и заради влошаващото се състояние на детето бил потърсен хирургът д-р Неделчев. Въпреки че бил дежурен и на разположение д-р Неделчев не предприел ефективни действия за диагностициране и лечение, а дал указания по телефона за поставяне на назо-гастрична сонда на детето, чието състояние се влошавало с всяка минута.


Малко след полунощ, в първите часове на 20 април детето било върнато в ПСПО на МБАЛ "Св. Марина" и прието по спешност от д-р Костадинов, който продължил да прилага симптоматично лечение при неизяснената диагноза на детето.
Едва 7 часа по-късно докторът назначил рентгеново изследване, а към края на дежурството си повикал за консултация хирурга д-р Кокински. Дани бил опериран в ранния следобед на същия ден. Състоянието му обаче прогресивно и невъзвратимо се влошавало и на 22 април 2010 г. лекарите регистрирали смъртта на детето.
 

Коментари

Новини Варна