IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
11:12 | 23 юли 2015
Обновен: 10:35 | 20 април 2024

Антракс - симптоми и лечение

Заболяването започва след инкубационният период, който е средно 5 дни след заразяването

По материала работи: manager
Антракс - симптоми и лечение

Антраксът е остро заболяване, причиняващо се от Bacillus antracis. Засяга както хората, така и животните. Създадени са ефективни ваксини против антракс. Повечето форми на това заболяване са лечими. Лечението на антракса се провежда с антибиотици по лекарско предписание.
Заболяването започва след инкубационният период, който е средно 5 дни след заразяването, но може да варира в доста широки граници, в зависимост от начина на заразяване и големината на дозата. След заразяване по кожен и по хранителен път, инкубационният период е 1-7 дни. Различават се 3 форми:
         Чревната форма - При хранене със заразено месо се развива гастроинтестинална форма на антракс. Тя се характеризира с повръщане на кръв, тежка диария, остро възпаление на червата и загуба на апетит. След попадането си в стомашно-чревния тракт бактериите могат да се разпространят с кръвта. Тази форма на антракс е лечима, но резултатите зависят от това колко рано се е започнало лечението.
         Кожната форма - Започва с поява на пустула – плътно червено петно, което в продължение на 1 – 2 дни се увеличава. На това място се оформя мехурче, като при разчесване се образува язвичка. Развива се и колатерален оток. Наред с локалните промени се появяват и признаци на интоксикация на организма – адинамия, загуба на апетит, главоболие, повишаване на температурата. Местните промени отзвучават за 4 – 5 дни. Случаите на кожна форма съставляват над 99% от заболяванията от антракс.
         Белодробната форма - Протича тежко, с повишена температура, разтрисане, бодежи в гърдите, кашлица с отделяне на кървави храчки. Развива се пневмония. Смъртността е висока.
Необходимо е да се знае, че при неразположение, висока температура и поява на някои от горепосочените симптоми трябва незабавно да се потърси лекарска помощ, като лекуващият лекар се уведоми за наличието на рискови за болестта фактори – контакт с болно животно, консумация на недостатъчно термично обработени месо и мляко и други!
Причинителят на антракса B. antracis е Грам-позитивен, аеробен организъм, открит от Р. Кох през 1876 година.
Обикновено заразяването с антракс е свързано с контакт с болни животни или животински продукти (кожа, вълна, месо). Заболяването не може да бъде предадено от човек на човек!
Любопитно е, че най-старите сигурни сведения за наличието на заболяване от антракс са от преди 32 хиляди години. Открити са спори от бацила в частично запазен мамут умрял в долината на река Хрома в Якутия. 

 

Коментари

Новини Варна