IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
09:33 | 9 октомври 2015
Обновен: 22:24 | 23 април 2024

Трима загинаха в тунела на Витиня. Разкази на оцелели

Твърдят, че разлив на гориво причинил катастрофата, полицията – мълчи

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка: Булфото

В болница остават част от пострадалите при тежката верижна катастрофа на магистрала "Хемус". 14 души бяха ранени, повечето от които прекараха нощта в големите столични болници.Хората са основно със счупвания на крайници. Сред пострадалите е и 9-годишно момиченце, както и бременна жена. За щастие няма нито един човек с опасност за живота.

 

Движението по магистралата беше възстановено след полунощ - повече от 12 часа след жестоката катастрофа, при която се нанизаха 50 коли, а трима души намериха смъртта си. Всичко започва от товарен автомобил, движещ се с висока скорост, който ударя микробус пред него. След сблъсъка ТИР-ът се завърта и запушва движението в тунела и така се стига до тежката верижната катастрофа.Лошите метеорологични условия са допринесли допълнително за мащабите на тази катастрофа."Настилката беше много хлъзгава, но не само заради дъжда. Имаше разлив на някаква течност - масло или дизел, а колите просто не спираха. Те се удряха една в друга", разказа Йонко Цеков.

 

"Вътре в тунела се носеше нетърпима миризма на разлято гориво", обясни друг шофьор пред "24 часа"."Близо 200 метра се опитвах да спра, но не можех", разказа трети шофьор. 30-годишната Станислава от София, чието Мицубиши беше със смазана задна броня и изпотрошено задно стъкло, с треперещ глас обясни, че колите не са успявали да спрат.Повечето шофьори обясняваха, че не разбрали как са се нанизали в колоната, но до един твърдяха, че пред тунела е имало разлив на гориво, който превърнал настилката в лед.

 

"Бях в средата на тунела. Чух някакъв трясък отпред, опитах да спра - успях, слава богу, но след мен вече никой не успяваше. Оттам нататък беше ад вътре - затиснати хора, смачкани автомобили под камиони", разказа шофьор.Друг обясни, че карал с 30 км/ч и въпреки това не успял да спре. "Не е само заради дъжда, имаше разлив на гориво", убеден е и той. От полицията не потвърждават версията на шофьорите, че разлив на гориво е причинил адската катастрофа.Към момента преминаването през този пътен участък е възстановено напълно.

Снимка: Булфото

Коментари

Новини Варна