IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
17:38 | 21 декември 2015
Обновен: 12:34 | 28 март 2024

Раздадоха първите чипове за безплатните велопаркинги

Една от 10-те нови закрити клетки, която е в района на „Кайсиева градина“, е била разбита и нейното откриване ще се забави

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

СТАВРИ ТАРГОВ
Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Започна раздаването на първите чипове за изградените велопаркинги във Варна. Най-напред това се случи на басейн „Приморски“. Първият, който получи чип за безплатен достъп до закритата клетка с 20 места, бе 12-годишният Кристиян Балкански.  

10 закрити велосипедни паркинга с общо 200 места по испански образец са изградени в морската столица, съобщи Тодор Тонев от Регионалната агенция за управление на енергията. Закритите клетки са направени по европейски проект на стойност 223 000 лв. съвместно с община Варна.

Те са оборудвани с камери за видеонаблюдение. Целта е да се избегнат посегателствата. Това се прави за първи път в България, отбеляза Тонев, но не скри и за първите проблеми. Закритата клетка в района на „Кайсиева градина“ е била разбита от вандали и нейното откриване ще се забави. Броят на клетките в бъдеще може да се увеличи, стига да има интерес.


Специалният чип за достъп до тях се предоставя безплатно за срок до 1 година. Ако бъде изгубен, притежателят трябва да плати 10 лв. за изработване на нов. 


Основната цел на новата придобивка е стимулиране на транспорта с велосипеди.


 

 

 

Коментари

Новини Варна