IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Избрано
13:27 | 7 февруари 2016
Обновен: 06:08 | 24 март 2024

Таксиметрови шофьори от Варна искат минимална цена за превоз 1,25 лв./км

В сряда от 11 ч. заседава постоянната общинска комисия “Транспорт”

По материала работи: Борис Проданов
Таксиметрови шофьори от Варна искат минимална цена за превоз 1,25 лв./км

В сряда (10 февруари) от 11 ч. за заседание се събира постоянната общинска комисия “Транспорт”. От документите, публикувани на сайта на община Варна, става ясно, че в дневния ред ще бъде разгледано писмо от независимия таксиметров синдикат “АВТО`94” (на Димчо Иванов), в което се предлага повишаване на максималната цена за превоз до 1,25 лв./км. Вносителят на предложението е посочил базова цена за услугата от 88 стотинки на километър, но към тази сума са добавени още 17 стотинки за други разходи по поддръжка на автомобилите. И се стига до сума 1,05 лв./км. Към нея е прибавена 15% печалба, за да се получи исканата минимална цена от 1,25 лв./км.

 

В момента повечето от такситата във Варна возят на 60 стотинки за километър дневна тарифа и 65 стотинки нощна. Цените бяха понижени преди броени дни от един от превозвачите – съответно от 0,79 лв./км и 0,89 лв./км. В условията на пазарна конкуренция и други фирми направиха услугите си по-евтини.

 

Това обаче предизвика сериозно недоволство в бранша и се стигна до протести на таксиметрови шофьори. Не всички фирми обаче ги подкрепиха, но все пак се стигна до насрочването на комисията.

 

В дневния ред за ПК “Транспорт” на 10 февруари като първа точка е обявено изслушването на представители на таксиметровите фирми на Варна. Тук е предложението на “АВТО`94” и Димчо Иванов за минимална цена от 1,25 лв./км и писмо от таксиметровия шофьор Петър Парушев. Точка 2 е “Разни”.

Коментари

Новини Варна