IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
12:31 | 10 февруари 2016
Обновен: 06:51 | 8 април 2024

Работна група ще определи минималните цени за таксиметров превоз във Варна

Предложената ставка ще стане ясна в понеделник на извънредно заседание на ПК "Транспорт". Шофьорите са съгласни да карат и на 0,90 лв./км

По материала работи: Слав Велев
Работна група ще определи минималните цени за таксиметров превоз във Варна

При огромен интерес премина извънредното заседание на ПК "Транспорт“ към ОбС - Варна. Още половин час преди нейното начало пред сградата на общината се събраха 20-ина представители на таксиметровия бранш, които искаха да присъстват на заседанието, на което председателят на синдиката "АВТО’94“ Димчо Иванов беше входирал свое предложение за минимална цена на таксиметровата услуга от 1,25 лв. на километър. В залата на общинския съветник дойдоха още повече шофьори, които искаха постоянната комисия веднага да реши проблема с тарифата в града, която в момента сериозно е подбита от една фирма -  0,60 лв. - дневна и 0,65 лв. - нощна.

Това на практика са минималните цени, приети от ОбС миналата година. Представителите на бранша бяха склонни дори съветниците да решат на момента минималната цена да стане съответно 0,90 лв. – дневна и  1,00 лв. нощна, позовавайки се на невъзможността при така създалите се обстоятелства да изхранват семействата си. Стигна се до решение работна група от представители на ОбС (Данаил Папазов, Димитър Карбов и Мартин Андонов), таксиметровия бранш (Димчо Иванов, Пламен Пенев, Димитър Христов, Стефан Костадинов и Милен Цеков) и общинската администрация до понеделник да изработят по действаща методология на Министерството на транспорта реалната калкулация на минималната цена за превоз. Новосформираната експертна комисия ще има първо заседание в четвъртък в 11 ч.

 

Това беше единодушното решение на ПК „Транспорт“, която ще се събере извънредно отново в понеделник в 15 ч., за да изслуша предложението и да приеме определената от нея ставка. Това решение беше посрещнато с аплодисменти от шофьорите, които бяха планирали протестни действия в рамките на следващите дни. Крайната цена обаче ще бъде определена на заседание на Общинския съвет.

 

Борис Проданов
 

Коментари

Новини Варна