IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
11:07 | 11 април 2016
Обновен: 22:35 | 17 май 2024

Зам.-министърът на правосъдието откри във Варна “синя стая”

Специализираното помещение за щадящи разпити на деца ще бъде в услуга на всички институции в града

По материала работи: Борис Проданов
Зам.-министърът на правосъдието откри във Варна “синя стая”

Зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева откри във Варна първата “синя стая“, изградена от Министерството на правосъдието. Тя връчи специален плакет на Марин Маринов, за реализацията на проект, изпълняван от Министерство на правосъдието чрез Българо-швейцарската програма за сътрудничество с бюджет 998 000 швейцарски франка. Той е предназначен за създаване на общо 5 сини стаи в страната.

Специализираното помещение, за провеждане на щадящи разпити на деца, свидетели или жертви на насилие е изградено с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Присъстваха още евродепутатът Емил Радев, председателят на ОбС – Варна, Тодор Балабанов, кметът Иван Портних, председателите на Окръжен съд – Варна Марин Маринов и на Районен съд – Варна, Ерна Якова, представители на прокуратурата, полицията и местната власт.

Помещението, което ще се ползва съвместно от Варненския окръжен и районен съд, прокуратурата, полицията и Регионалната дирекция "Социално подпомагане", е предоставено за безвъзмездно ползване с решение на Общинския съвет – Варна.

“Това е изключително модерна придобивка, по всички международни стандарти. Изслушвания на непълнолетни могат да се правят от съда, прокуратурата, полиция, от “Закрила на детето”. На разположение е на всички служби в града. Искам да благодаря на кмета и на Общинския съвет за това чудесно помещение в нова сграда”, каза при откриването зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева.

До сега има 14 сини стаи в страната, изградени от неправителствени организации. Предстои изграждането им в Ямбол, Враца, Козлодуй и в Плевен. Синята стая е специализирано помещение за щадящо изслушване на деца, където те да се чувстват спокойни и сигурни, без да преживяват стреса от разпитите в съдебна зала. Тя включва две помещения, които имат отделен вход. Свързва ги обща стена, част от която е с т. нар. венецианско стъкло. В едното помещение влизат децата и придружаващите ги психолози, педагози, социални работници, магистрати или други. Задържаните лица са в другото помещение.

„Няма по-голям приоритет за нас от грижите и закрилата на най-малките варненци, затова е хубаво, че тази стая е оборудвана със специално отношение. Синята стая е пресечна точка между правосъдието и другите социални услуги, които развиваме в подкрепа на най-уязвимите социални групи. Дано има по-малко деца, които се нуждаят от нея“, заяви при откриването кметът на Варна Иван Портних.

 

Борис Проданов

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна