IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Избрано
08:20 | 27 април 2016
Обновен: 06:26 | 24 март 2024

Велика сряда Юда предава Исус за 30 сребърника

Да се опомним и ние за нашето духовно състояние и да се разкаем за греховете си

По материала работи: Деян Михайлов
Велика сряда Юда предава Исус за 30 сребърника

Всяка мисъл и дело, които идват от нас през Великата седмица, трябва да погледнем през лупа. Повече да помълчим и съзерцаваме вътрешния си мир, да преосмислим действията си и наистина да се опитаме да бъдем по-добри, състрадателни, прощаващи. Можем.

В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя (Мат.26:6-13, Марк 14:3-9). Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, жената, носеща алабастърен съд с драгоценно миро, искала да засвидетелства почитта си към Него. В бързината, да не й се пречи на доброто намерение, тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото. Скъпоценното миро струвало триста динария, затова някои възнегодували против нея: "Защо е това прахосване?", "Мирото можеше да се продаде и парите да се раздадат на сиромаси". А Христос им отговорил: "Сиромасите всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате", "Тя извърши добро дело за Мене, като превари да помаже тялото Ми за погребение". За това й усърдие ще се разгласи по цял свят. Подобно на блудния син, грешницата  осъзнала греховете си и ''дошла в себе си''.
Да се опомним и ние за нашето духовно състояние и да се разкаем за греховете си, та с нашите покайни сълзи да "помажем" Господа като оная разкаяла се жена. В същия ден си припомняме и решението на Синедриона да осъди Иисус Христос. Тогава Юда Искариотски отишъл при юдейските първенци и уговорил да Го предаде за тридесет сребърника.
Другото съдбоносно библейско събитие е Тайната вечеря, на която Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат. След вечерята Христос взема хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдига чашата с червено вино и казва: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия завет, която се пролива за опрощаване на греховете". С тези слова се поставя началото на ново духовно учение, на нов мироглед. Установено е тайното свето причастие. Същата вечер Исус заедно с учениците си отива на Елеонската планина, за да отправи от нея молитвите си към Отеца. Събитията в нощта на Великия четвъртък и в последващия ден предстоят.
Според традицията в ранното утро на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата. Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца.

Коментари

Новини Варна