IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новина на деня
08:39 | 15 юни 2016
Обновен: 14:50 | 23 април 2024

Отвориха ремонтираната отсечка на Аспарухов мост (СНИМКИ)

Министър Лиляна Павлова и кметът Иван Портних бяха на инспекция на съоръжението

По материала работи: Борис Проданов
Отвориха ремонтираната отсечка на Аспарухов мост (СНИМКИ)

“Днес пускаме движението по ремонтираната част на Аспарухов мост. Точно за 2 месеца приключи ремонтът на мостове 1, 3 и 5. Видя се, че мостът, който не е ремонтиран от 40 г. има нужда от сериозна поправка”, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя беше придружена от кмета на Варна Иван Портних при отварянето на реновираната част от Аспаруховия мост.

Направено е преасфалтиране, подмяна на хидроизолацията, на лагерите и фугите, тротоарните конзоли. Поставени са най-новите двойни мантинели – ремонтираната част от моста отговоря на всички стандарти за безопасност.

Двамата, както и шефа на АПИ Лазар Лазаров приветстваха водачите, които имаха възможността първи да минат по реновирания участък. Шофьорите изказаха задоволство с клаксони.

 

“Освен преасфалтиране, подмяна на хидроизолацията, цялостна подмяна на всички фуги и лагери, нещо за което не се знаеше, че е необходимо преди да се разкрие моста - отбеляза министър Павлова. – Монтирали сме най-новите двойни мантинели, за да се осигури по-голяма безопасност.

"Освен инвестицията от 5 млн. лв. от държавния бюджет, осигурихме допълнително 2 млн. лв. от бюджета на АПИ и МРРБ, за да ремонтираме споменатите лагери и фуги", подчерта варненката.

 

“С допълнителните средства ремонтирахме един мост повече, за да не затваряме следващия път, когато ще започне ремонтът на насрещното платно. Затова пускаме движението веднага”, каза тя.

МРРБ и община Варна имат подкрепата на премиера, за да продължи възстановяването на съоръжението.

 

“През септември очакваме да бъдат отпуснати и още 5 млн.лв., за да можем през тази година да направим и мостове 2, 4 и 6, така че в този участък ремонтите да бъдат завършени изцяло. Догодина ще можем да започнем основната част на моста, която знаем колко голямо и сложно съоръжение е. Само за пътната част на двете платна ще са ни необходими 25 млн.лв., съобщи тя. Тогава дейностите ще се извършват отново на два етапа – първо в едната посока, след това в другото, като движението отново ще е двупосочно, обясни министърът. Важно е мостът да бъде ремонтиран, но това вероятно ще причини затруднения и задръствания, докато приключи работата по цялото съоръжение”, добави министър Павлова.

И призова за разбиране и диалог с общината, с жителите на “Аспарухово” и туристическия бранш, докато бъдат извършени всички необходими дейности по цялото съоръжение.

“Готови сме и да не ремонтираме, ако гражданите не искат. Няма как да има по-добра организация от тази. Единствената възможност е при затваряне на едното платно колите отново да се движат двупосочно. Няма по-добра алтернатива, подчерта тя. Ако гражданите не искат ремонт, просто няма да правим. Или търпение 2 г. и пълен ремонт, качествен, какъвто виждаме на сегашния ремонтиран участък или няма друг вариант”, категоричен бе министър Павлова.

 

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна