IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
19:36 | 28 юни 2016
Обновен: 23:42 | 23 април 2024

Чужденци щурмуват хотелите ни, но не като туристи, а като камериерки

Бизнесът иска да внесе работна ръка от Молдова, Украйна, Грузия...

По материала работи: manager
Чужденци щурмуват хотелите ни, но не като туристи, а като камериерки

Още през август чужденци от трети страни извън ЕС може да заработят в хотелите по морето, за да попълнят незаетите работни места, обяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.

 

След промени в в Закона за трудовата миграция вече има възможност за внос на сезонни работници за секторите туризъм и селско стопанство от трети страни, каза министърът. 

 

Бизнесът ще може да се възползва още от този летен сезон, от август, защото процедурата е ускорена – 7-дневна за 90 дни престой и 15-дневна за деветмесечен престой.

 

Промяната стана факт преди дни. Откъде ще идват чужденците, зависи от туристическия  бранш – дали да бъдат рускоговорящи или от Азия, обясни министърът. 

 

Изменението в закона е станало по настояване на хотелиерите в курортите „Слънчев бряг“ и „Златни пясъци“, заяви пред Investor.bg Благой Рагин от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

 

Бизнесът смята да внесе работна ръка от държави,  където масово се знае и руски език, като Молдова, Украйна, Грузия, Армения, също от Сърбия и Македония, уточни той. Грузинските и арменските храни ще бъдат атракция в ресторантите, каза Рагин.

 

Запитан дали тези хора ще се съгласят на предлаганите в България заплати Рагин отговори, че чужденците ще получават бонуси и предложения за целогодишна работа – в морските и зимните курорти, както и в спа центровете.

 

„Нашият персонал отиде в Европа, европейците са в САЩ, Норвегия и Швеция. Това е глобалното решение на нещата“, каза бизнесменът.

 

Промяната ще реши проблема с кадрите в туризма и ще повиши конкурентоспособността, убедена е и министър Ангелкова.

 

Прочети още на dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна