IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
15:52 | 29 юли 2016
Обновен: 22:02 | 28 април 2024

Община Варна все по-добре събира данъците си

Бюджетът за 2015 г. е изпълнен на 100,4%, а одитният доклад приет без резерви от Сметната палата

По материала работи: Борис Проданов
Община Варна все по-добре събира данъците си

Община Варна няма дефицит за 2015 г. Това каза през съветниците от постоянната комисия "Финанси и бюджет” директорът на ресорната дирекция Стефка Господинова в представянето на отчета за приемане на бюджета и сметките за средствата от Европейския съюз за м.г. Изпълнението е 100,4% – 259 810 453 лв. Първоначалният бюджет за 2015 г. е 258 700 000 лв., а отчетът на бюджета – 237 683 937 лв.

 

Друга статистика обаче направи впечатление: средно над 97% е събираемостта на данъците.

 

Председателят на ОбС – Варна, Тодор Балабанов изрази задоволството си от повишаващият се всяка година процент на събираемост на налозите за местната хазна. "Наблюдавайки през предходните години ситуацията се вижда, че процентът на събираемост се повишава с всяка измонала година - има една положителна тенденция. Трябва да повишим усилията си. В това число с увеличаване на човешкия капацитет на дирекцията и догодина да постигнем още по-висок резултат", каза Тодор Балабанов.

 

Гъвкавата кредитна политика и 13% икономия на разходите е предотвратила вземането на допълнителни заеми, а всички плащания по европроектите – възстановени. Близо 22 млн. лв. е преходният остатък.

 

Стефка Господинова приключи отчета си с одитният доклад за Бюджет 2015 на община Варна, който е приет без резерви от Сметната палата.

 

Съветниците приеха отчета. В хода на конструктивните дебати беше отбелязано, че при изгодни оферти общината ще се освобождава от излишна недвижима собственост, особено от тази, която не ползва, а върху нея се начисляват данъци.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна