IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
12:29 | 22 август 2016
Обновен: 23:48 | 23 април 2024

Синоптиците очакват топъл септември с малко валежи

За туризма – добре, но Източна България ще страда от сериозно засушаване

По материала работи: Юлиян Атанасов
Синоптиците очакват топъл септември с малко валежи

Септември ще бъде с малко по-високи температури и съществува около 70% вероятност месецът да е с по-малко валежи от нормалното. Очакват се и няколко захлаждания, като едното от тях ще е към 7-8 септември, а второто и по-съществено захлаждане, ще е към 20 септември. Това заяви пред БТА климатологът доц. д-р Георги Рачев – преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В понеделник, 22 август, от запад ще нахлуе свеж океански въздух и температурите в България ще се понижат с 5-6 градуса, каза доц. Рачев. Той уточни, че това застудяване няма да бъде толкова „дълбоко“, каквото беше застудяването в края на миналата седмица, но въпреки всичко се очаква повече облачност, гръмотевични бури и малко по-хладно време. То ще продължи около 2-3 дни, след което от петък, събота – 26, 27 август, над България ще се установи слънчево и много хубаво време, което ще продължи до 7-8 септември. Тогава се очакват гръмотевични бури и евентуални превалявания, прогнозира климатологът.

 

По думите му хубавото време „работи“ на морето и носи много високи доходи за туризма, но Източна България страда от сериозно засушаване. Във Варна не е валяло от почти два месеца, същото се отнася и за Югоизточна България. Там реколтата от царевица и слънчоглед ще бъде с по-малки добиви, посочи доц. Георги Рачев.Юли месец беше най-топлият юли, откакто съществуват метеорологични наблюдения на Земята, отбелюзва доц. Рачев. 2015 г. беше най-топлата на Земята, а почти сигурно е – над 95% е вероятността, 2016 г. да надмине 2015 г. и да „завоюва палмата на първенството – за най-топлата година в съвременната 150-годишна история на човечеството“, каза ученият.

http://agrozona.bg

Още по темата: Денят почва със слънце, но ще завърши с бури

Коментари

Новини Варна