IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
19:59 | 22 септември 2016
Обновен: 06:31 | 25 март 2024

160 години читалищно дело в България отбелязаха във Варна

Концертът на площад „Независимост“ показа, че българският дух е жив и ще живее във времето

По материала работи: Слав Велев
160 години читалищно дело в България отбелязаха във Варна

Варна събра читалищата на областта на площад "Независимост" и показа навръх 108-годишнината от великото събитие разнородни таланти от всички възрасти на концерт, посветен на 160-годишния юбилей на читалищното дело. На сцената стъпиха над 400 участници, представители на самодейни състави от читалища от 12-те общини на областта. 

 


 

Целта е да уважим читалищното дело, което през годините е формирало характера на българина и е отворило за него  вратите към познанието, еврoпейската култура  и световната наука. С този грандиозен спектакъл искаме да изтъкнем силата на самодейците, да бъдем добрия пример и да докажем, че децата ни имат всестранни интереси и са мотивирани да развиват своите творчески заложби. Това каза председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов.

 

Във Варна честването стана възможно  благодарение на председателя на Областния съюз на народните читалища Николай Бинев, който организира събитието. Той сподели за Медийна група “Черно море”, че му е било изключително трудно в подбора, защото в краткото време на концерта може да бъде показана само една малка част от творчеството на народните читалища във Варненско.

 

 

 

Концертът бе стилова еклектика,  мост между автентичния български фолклор и модерността в различните й измерения. От малки деца, облечени в традиционни празнични народни носии, до хора, облечени в житейска мъдрост и достолепие, показаха как се съхранява българската идентичност през вековете благодарение на жаждата за знание и колективния дух.

 



 

На сцената стъпиха над 400 участници, представители на самодейни състави от читалища от 12-те общини на област Варна. 

 

Освен богатата палитра от народни и модерни танци любопитната българска  публика надникна назад във времето и видя трепетите на предците си преди венчило с пресъздаването на обичая "Ризарка". В този ритуал  момата дава нишан на своя любим, извезан на ризата, която той получава като дар за сватбата. Дамите от фолклорната група за автентичен фолклор НЧ “Илия Добрев“, с. Манастир, община Провадия, споделиха, че сбирките им веднъж седмично осмислят не само всекидневието им, но и пътя на техните потомци, които унаследяват културните ценности. Те носеха духа на времето отпреди 100 години, но и завещаните оттогава типични облекла, част от богатата музейна експозиция и гордост на село Манастир, и увериха, че последователите им ще продължат традицията, а по думите им  само така историята се помни най-добре.

 

 

Цветният спектакъл предизвика истинско въодушевление и сред чуждестранните гости на морската столица, спрели се да погледат празничния концерт. Под светлините на прожекторите минаха хип-хоп танцьори, двойки по спортни танци, театрални формации, състави за народни танци, които показаха, че земното притегляне е относително понятие и че времето и пространството са зависими от движението.

 

 

На територията на България има 3500 читалища,  169 от които са във Варненска област, отбелязаха организаторите. По случай годишнината от създаването на първото българско читалище по инициатива на Съюза на народните читалища е създаден Общонационален комитет за честванията под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Почетен председател на комитета е министърът на културата Вежди Рашидов. Събитието за област Варна се организира от Съюза на варненските читалища  и се реализира с подкрепата на община Варна.

 

 

По случай годишнината от създаването на първото българско читалище по инициатива на Съюза на народните читалища е създаден "Общонационален комитет за честванията" под патронажа на президента на Република България, Росен Плевнелиев. Почетен председател на комитета е министърът на културата Вежди Рашидов. Събитието за област Варна се организира от Съюза на варненските читалища  и се реализира с подкрепата на община Варна.

 

 

 

 

 

Група за автентичен фолклор, община Аврен, НЧ"П.Р.Славейков"

 

Девойките от Юношески танцов състав "Изгрев" към НЧ "Елин Пелин, община Варна

 

 

 

 

Николай Дойнов-председател на Съюза на Народните читалища

 

 

 

 

Момчетата от Юношески танцов състав "Изгрев" към НЧ" Елин Пелин" -община Варна

 

 

 

 

 

 

 

 

Хор"Аспаруховски бриз"  НЧ"Просвета" община Варна с ръководител Катя Бончева

 

 

 

 

Елисавета Илиева


Снимки Пламен Гутинов
 


 

Коментари

Новини Варна