IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
15:00 | 21 октомври 2016
Обновен: 16:58 | 20 април 2024

Вагон от царската композиция на Борис III пристигна във Варна (СНИМКИ)

Атракционното пътуване до Русе започва утре в 8:15

По материала работи: Пламен Янков
Вагон от царската композиция на Борис III пристигна във Варна (СНИМКИ)

Вагон от царската композиция на Борис III „Корона експрес” пристигна във Варна. Той ще бъде включен в атракционно пътуване по повод 150 години от основаването на първата железопътна линия в България от Варна до Русе.  

 

Първокласният вагон-салон № 050-1 е произведен през 1938 година в „Linke Hoffman Werke-Breslau”, Германия и е личен вагон за пътуванията на монарха. Този вагон разполага с 1 служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места за срещи, съвещания, хранене и склад. Вагон-салон № 050-1 е със запазено луксозно обзавеждане като специалните ламперии и дамаски са автентични.

 

Атракционното пътуване по линията Варна - Русе ще започне утре в 8:15 часа. Билетите са „гратис“ и се плаща само запазеното място, което струва 50 стотинки.

По време на своето пътуване към гара Русе влакът ще спира на гарите на всички общини по своя маршрут. На всяка от тези гари местните кметове са организирали кратки празнични посрещания и програми.


Специалната атракция за пътуващите и посетителите на събитието е ретро подвижния състав. Влаковата композиция ще бъде теглена от парен локомотив 03.12. Той е произведен през 1942 г. в локомотивната фабрика „Henschell – Kassel”, Германия. През 1976 г. е бил бракуван, а през 1979-а е запазен като единствен представител от тази серия парни локомотиви в БДЖ. През 2011 г. е възстановен отново за движение в Локомотивно депо „Горна Оряховица“ за провеждане на атракционни пътувания.

 

СНИМКИ Пламен Гутинов

Четете още Пътуваме с влака на Цар Борис III от Варна до Русе за 50 стотинки

Коментари

Новини Варна