IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
11:55 | 17 ноември 2016
Обновен: 21:02 | 3 май 2024

Васил Георгиев от МГ стана кмет на Варна за ден

Радвам се, че днес общината е заредена с много позитивна младежка енергия, каза кметът Портних

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

12-класникът Васил Георгиев от Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" стана кмет на Варна за ден.

 

 

Той определи кметския стол като горещ и каза, че ще му трябва малко време, за да свикне с чувството.

 

 

"Ние младите сме тук, за да покажем, че сме готови да поемем управлението, макар и за ден. Искаме да се запознаем с работата на общината и да изложим нашето нестандартно мислене за нейното развитие. Смятам, че нашата енергия ще е полезна във връзка с Европейска младежка столица - 2017. Аз мисля, че трябва да се увеличат парите за младежки проекти. 


 


Младият градоначалник определи управлението на общината като "прозрачно". "Хубаво е, че хората, които вземат решения за развитието на града се вслушват в мнението на хората" - коментира Васил Георгиев. Той открои като позитивен факта, че в работата на постоянните комисии към общинския съвет имат право да се включат и младежки делегати, които да изразяват мнения по въпросите, които се обсъждат.

 


 

Дванадесетокласникът от математическата гимназия във Варна се похвали със значим успех на учениците през миналата година, от който той също е бил част. "Успяхме да прокараме точка в новия образователен закон, който задължава училищата да имат ученически съвети" - подчерта Васил Георгиев. 

 


"Радвам се, че община Варна е заредена с много позитивна младежка енергия. Вярвам, че това няма да е само за ден, тъй като предстои да си партнираме с младите хора през цялата следваща година, когато градът ще е Европейска младежка столица" - каза кметът Иван Портних.

 


Той оцени позитивно инициативата "Мениджър за един ден", която дава възможност на децата за кариерно ориентиране в сферата, която ги интересува. "Питайте, бъдете активни! Вярвам, че всички колеги ще ви бъдат много полезни с отговорите, които ще дадат на вашите въпроси. Надявам се, че денят ще е интересен за вас, тъй като ще имате възможност да се запознаете с процесите, които се случват в общината, с начина на вземане на решения. Вярвам, че това ще ви мотивира да бъдете активни през 2017 г, когато трябва да представим не само града си, но и България пред младите хора от цяла Европа и от света. Дано в края на деня желанието ви да работите в общинската администрация да е все толкова силно. Утрешният ден е вашият, вие ще вземате важните обществени решения. Вие ще поемете щафетата съвсем скоро" - обърна се Портних към младите хора. 

 

12-класникът от Дубай Султан Ал Драганов също влезе в управлението на Варна за ден, като заместник кмет при Коста Базитов. Той е учил български само в семейството си, тъй като майка му е българка. От няколко месеца е във Варна. "Дано да направим Варна известна като Дубай", каза той. 

 

Още един млад човек влезе в ролята на заместник кмет под вещото ръководство на Коста Базитов. Това е Павлин Василев от СУ "Гео Милев". 


Заместник кмет за ден при Пламена Маринова стана Владимира Петкова от СУ "Гео Милев", при Тодор Иванов - Петър Мочев от ВТГ "Г.С.Раковски", при Христо Иванов - Явор Йорданов от МГ "Д-р Петър Берон" и Стефания Даскалова от ПГИ "Иван Богоров". 

 


 

Председател на общинския съвет за ден стана Моника Василева от ПГИ "Д-р Иван Богоров",

 

 

а секретар на община Варна - Никол Андреева от същата гимназия. 


 

Станимир Стефанов отново от ПГИ -р Иван Богоров" стана за ден директор на дирекция "Образование и младежки дейности". 
 

 


Инициативата "Мениджър за един ден" се провежда за 15-а година. В рамките й млади хора се запознават на практика с дейността на различни институции и фирми.  

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още Катрин Кунчева от ИУ-Варна стана областен управител на Варна за ден

Коментари

Новини Варна