IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
16:51 | 1 декември 2016
Обновен: 19:47 | 30 април 2024

До 3 г. затвор или пробация за мед.сестрата, тормозила дете в яслена група

Районна прокуратура Варна се самосезира по случая

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка: Ели Маринова

В максимално кратък срок ще бъде извършена проверка по случая с тормозеното дете в яслената група на детска градина „Морска звездица“ в кв. „Младост“ във Варна – каза говорителят на Районна прокуратура  Десислава Йотова. Районната прокуратура във Варна се самосезира след публикации в медиите по случая. Майката, (чието дете също е в детското заведение и сериозно стресирано, по нейни думи), е направила запис с устройство, скрито в играчка. Разпоредена е проверка по случая, която трябва да установи дали е извършено престъпление от общ характер.   „До 3 години затвор или пробация по член 187 от Наказателния кодекс за изтезание на малолетно или непълнолетно лице заплашва медицинската сестра, ако се докаже, че е извършила деянието. Записът не се счита за доказателство в съда, но след като се направи анализ за автентичност, на негова база ще бъдат разпитани свидетели. Ще бъдат смъкнати точните думи и изрази. Не се счита за престъпление фактът, че майката е предприела запис, след като има съмнения за тормоз на дете. Единствено в случай, че се докаже манипулация на записа, медицинската сестра може да повдигне жалба за клевета, каза още Десислава Йотова. 

 

Случаят стана известен след публикация във фейсбук. Жената изпратила детето със записващо устройство в играчката поради съмнения за грубо отношение и физическа разправа. В съобщение, изпратено до медиите, стана ясно, че медицинската сестра в детското заведение обиждала малкото дете с непристойни и груби думи. В писмото се казва:

 

“Здравейте! Ще Ви споделя нещо, което се случи последните два дни, защото мисля, че всички родители трябва да знаят. Дъщеря ми посещава яслена група при ДГ”Морска звездица” във Варна, от 04.10.2016г. Започна да се буди нощем и плаче часове наред, да не описвам ходенето до самата яслата. Първоначално го отдадох на периода на адаптация, но състоянието и се влоши. Всеки ден питах сестрите от яслата как е, какво става, споделих им проблема. Казаха ми че там е спокойна, че всичко е наред и сигурно това и поведение не е заради яслата. Бях чувала оплаквания от други родители, че децата са системно наказвани и „пошляпвани”. Затова реших, че трябва да разбера какво се случва в яслената група. ПОТРЕСЕНА СЪМ! Цитирам едната сестра- сестра Тинка Стоянова:

"Млъквай, зимане такова! Затваряй устата!"

"Тихо, не ме карай да те пердаша!"

"Докато не млъкнеш няма да спра да те тупам по устата!"

"Да не съм чула приказка да казваш, лайнарка мръсна!"

"Ще ти оскубя косата да знаеш"

"Говедо мръсно с говедо"

"Свинчуга мръсна"

Това е извадка от приспиването на едно от децата, което плаче и я изнервя, след което се чува как го бие. Такава е обстановката по време на обедния сън на децата на 25.11.2016г.Смятам, че всички имаме право да знаем, какво се случва с децата ни! Не мисля, че нещата трябва да останат така и тези изроди да продължават да разбиват психиката на децата ни! В конкретния ден, тази агресия е насочена към дете от групата на дъщеря ми, и не моето дете е битото, но какво ли се е случвало предните дни и с чие дете?! Още на 28.11.2016г. уведомихме директорката на детската градина, която веднага се свърза с Община Варна и от днес въпросната Стоянова не е на работа. Изключително бърза реакция, за което благодаря от сърце! Но според мен проблема е на цялото общество. Не е тайна лошото отношението на голяма част от персонала на детските градини и ясли, но до кога?! Не може да продължава така, та нали именно нашите деца са бъдещето на България!“ – се казва в изпратеното съобщение.

 

 

 

Името на майката, направила записа е Кремена Гинкова. Тя каза за агенция „Черно море“, че решила да постави записващото устройство в играчка, тъй като състоянието на детето й откакто посещава ясла рязко се влошило. „Будеше се всяка нощ и плачеше. Освен че не можеше да спи добре, започна да си удря и шамари. Споделих за проблема с медицинските сестри в яслата и ги попитах как се чувства там. Те ме увериха, че при тях всичко е нормално, че детето се адаптира добре и единствено отказва да се храни, а яде само хляб“ – разказа Кремена Гинкова.


Тя отбеляза, че в записа се чува ясно как медицинската сестра обижда дете, както и нещо като звуци от удари. В този ден пострадалото е друго дете, а не детето на Кремена Гинкова. След като чува записа, тя решава детето й да не посещава повече въпросната ясла. Все още не знае дали ще го пусне след време в друга ясла или ще изчака детето да навърши възраст за градина.

 

„Ние правехме всичко възможно детето да се адаптира. В един момент си дадохме сметка, че проблемът не е в нашето семейство, а в градината. Разговаряхме и с други родители и разбрахме, че и те имат подобни притеснения. Казаха ни, че и техните деца влизат без безпокойство при едната медицинска сестра, но при другата отказват. Казаха ни, че преди време е имало сигнал в общината срещу въпросната жена. Направихме записа на 25 ноември. На него е регистрирано как протича един ден в детската градина – 8 часа. Със съпругата ми го изслушахме в събота, защото нямахме възможност по-рано. Бяхме шокирани! Тотално! В неделя споделихме в скрита група във фейсбук, където комуникират родителите от тази ясла. От някои получихме съдействие, от други не чак толкова“, разказа за Медийна група „Черно море“ съпругът на Кремена Димитър Гинков.
 

Записът е предоставен на директорката на детската градина, която веднага сигнализира в община Варна и медицинската сестра е уволнена. В момента на нейното място има служител по заместване. Проведена е и родителска среща, на която родителите са уведомени за развитието по случая.


Разпоредена е проверка на инцидента, която трябва да установи дали е извършено престъпление от общ характер. „До 3 години затвор или пробация по член 187 от Наказателния кодекс за изтезание на малолетно или непълнолетно лице заплашва медицинската сестра, ако се докаже, че е извършила деянието”, каза още Десислава Йотова. Записът не се смята за доказателство в съда, но след като се направи анализ за автентичност, на негова база ще бъдат разпитани свидетели. Ще бъдат смъкнати точните думи и изрази. Не се смята за престъпление фактът, че майката е предприела запис, след като има съмнения за тормоз на дете. Единствено в случай, че се докаже манипулация на записа, медицинската сестра може да повдигне жалба за клевета. От Районната прокуратура очакват в максимално кратък срок да има резултати от възложените проверки.

 

Полина Петрова, Ели Маринова

Снимки: Пламен Гутинов

 

Четете още: 

Анастасия Георгиева: Инцидентът в яслата е единичен случай!

Коментари

Новини Варна