14-годишно момче накара морската ни столица отново да се гордее
Марк Киричев се завърна с бронзов медал от олимпиадата по природни науки, която се проведе в Индонезия
Публикувана: 15 Dec 2016 | 11:44

Марк Мартинов Киричев прибави поредно ценно отличие към богатата си колекция от медали и грамоти по математика, този път в малко по различна област. Осмокласникът се завърна с бронзов медал от олимпиадата по природни науки, която се проведе в Индонезия. „Подготовката ни беше много тежка, последните два месеца се готвехме много усилено и имах надежда за медал, споделя младият бронзов медалист. Конкуренцията беше голяма, имаше ученици, които се бяха готвили много повече от нас. Състезанието се провежда за 13-и път на остров Бали в Индонезия. Включва и трите науки – химия, физика и биология, което го прави доста трудно. Най-трудна за мен беше физиката, но и другите области не бяха лесни. Имаше три кръга – първият беше с избираеми отговори, във втория задачите трябва да се описват, а третият – експерименталния. За мен най-труден беше вторият кръг, в който трябваше да се описват задачите. И по трите науки бяха зададени трудни въпроси. Състезавам се в областта на математиката от първи клас и ми е много интересна. Тя ме привлече към физиката и природните науки в 7 клас. Участвал съм в много състезания и се надявам в бъдеще и в международни. Искам да продължавам да се развивам в областта на математиката и на природните науки и от малък ми е мечта да стана лекар. Голяма мечта ми е да кандидатствам в някои от най елитните университети. Например „Кембрижд“. Смятам, че в чужбина подготовката е най-голяма. Избират ученици от цял свят. Благодаря на родителите си и моите близки за подкрепата, както и  на г-жа Хинева за подготовката и времето, което отдели на нас“ – допълва Марк.

 

„Беше много красиво на острова – споделя Венислав Иванов. Това беше един плюс към всичко останало. Организацията на състезанието беше на  високо ниво. Всички дни, в които нямахме кръг от състезанието, ни развеждаха да разглеждаме забележителности. Математиката е любимия ми предмет и се надявам догодина да се класираме отново и аз да се завърна с медал“.

 

„Бали е много екзотично място, разказва впечатленията си Димитър Николов. Мечтая от малък да отида там. Беше много хубаво. Събраха ни телефоните още на летището, нямахме връзка с роднините си за дълго. Но пък спечелихме много нови приятели. Аз бях в Тайланд през лятото на състезание по математика. От средата на 7 клас се занимавам с физика. Успях да изкарам хубава награда в Бургас на пролетното състезание по физика и така да се класирам нататък. Имам медали и грамоти по математика. Това ми е любимият предмет. Бих искал да стана инженер“.

 

„Посещението на острова за мен бе сбъдната мечта – разказва Преслав Дончев. Благодарение на добрата подготовка, се връщаме с добри резултати. Моята най-добра област е физика. Явиха се 48 държави, повечето от които с по-голяма подготовка от нас. Любимият ми предмет е физическото“.

 

„Самото участие на олимпиадата в Бали беше изключително  вълнуващо преживяване, разказва преподавателката по математика Антоанета Хинева, която заедно с колегите си по природни науки подготви момчетата. Голяма конкуренция от 48 държави, перфектна организация. Проведе се в  3 кръга в самостоятелни дни. Вторият кръг бе най-трудния. Имаше моменти, в които трябваше да се съчетаят знания и от трите науки – математика, физика и биология. Експерименталният кръг бе най-вълнуващият. Учениците трябваше да извлекат масло от индийско орехче. В нашите учебни програми учим дестилацията като процес само при водата. Не сме правили такива извлеци. Беше интересно и вълнуващо. Но децата се сетиха за тънките моменти – как да разделят двете течности. По отношение на моя труд в подготовката искам да кажа, че колегите по природни науки прегърнаха идеята. Колегите по физика и биология също помогнаха много. България няма традиция в участието в такова състезание. Останалите страни имат традиции в подготовката и участието. Имат системна подготовка. При нас бе по-скоро кампанийно участието. Русия и Бразилия са с много сериозна подготовка, те обраха лаврите. Участваха всички Балкански страни. Конкуренцията е сериозна. Учебните програми на останалите страни се различават много от нашата. Те са много по-напред. Това прави нашите медали и резултати още по-ценни. Резултатът, който постигнахме се надявам да продължи да поддържа огънчето на природните науки. Пожелавам още успехи на момчетата.

Иван Барбов, Полина Петрова, Ели Маринова

Четете още: Две варненски училища се включиха в кампанията „Четем заедно”

Коментари ( 0 )